ep ciudad bbva
BBVA

BBVA, amb important presència a Turquia de la mà de Garanti Bank i que ha patit considerablement en borsa durant els últims temps per la situació del país, ha reaccionat amb alces immediates després de conèixer la decisió del banc central turc de pujar els tipus. L'entitat tanca amb una pujada del 4,28%.

El Banc Central de Turquia ha anunciat un increment dels tipus fins al 24%, gairebé el doble del que esperava el consens de mercat, que havia previst un increment de les taxes de 325 punts bàsics. La decisió del banc central turc ha arribat després que el president del país, Recep Tayid Erdogan, s'hagi desmarcat aquest mateix dijous -quan tot just faltava una hora per la decisió del banc central- i hagi demanat una rebaixa en els tipus d'interès.

El consens esperava, en qualsevol cas, que es produís una pujada de tipus aquest dijous després que el mateix Banc Central de Turquia digués el 3 de setembre passat que "s'ajustaria" la seva política monetària. "Els esdeveniments recents respecte a les perspectives d'inflació indiquen riscos significatius per a l'estabilitat de preus", va reconèixer en un comunicat, després de conèixer que la taxa d'inflació a Turquia va registrar l'agost una pujada interanual del 17,90%, la més gran en 15 anys.

La decisió del banc central xoca frontalment amb els desitjos del president turc. Així, amb aquesta pujada, el Banc Central de Turquia reivindica una independència posada en dubte per molts, que acusen Erdogan de controlar la política monetària del país i de deixar caure la lira sense descans en evitar l'acció del banc turc.

Després de conèixer la decisió, la lira ha registrat un brutal rebot del 5%, animada també per la prohibició que els bancs turcs operin amb divises diferents de la lira.

Aquest rebot en la lira ha animat BBVA, fortament castigat durant els últims temps precisament per la devaluació incessant de la divisa turca. Sense anar més lluny, la setmana passada el banc va anunciar, durant una trobada amb analistes, que augmentava les provisions per 2018 des dels 150 fins als 200 punts bàsics a causa de Turquia, cosa que portava diversos analistes a revisar les seves valoracions i previsions de benefici per acció per a l'entitat.

Deutsche Bank comunicava, després d’aquesta trobada amb el conseller delegat de l'entitat, Carlos Torres, i el seu director financer, Jaime Sáenz de Tejada, que elevava les seves estimacions de provisions per al 2020 i retallava la seva estimació de benefici per acció per al banc en un 6 % per 2019 i un 4% el 2020 "per reflectir els vents en contra des de Turquia i els recents moviments en les divises emergents". Així mateix, rebaixava el preu objectiu de BBVA fins als 6,7 euros des dels 7 euros previs.

Kepler, per la seva banda, rebaixava també el preu objectiu del banc, fins als 5,25 euros des dels 5,5 euros, després aquesta trobada amb la seva directiva i al·legava que "la incertesa és massa alta a Turquia". Alhora, retallava les seves perspectives de benefici per acció un 6,7% "a causa de majors provisions als mercats emergents".

Noticias relacionadas

contador