El futur president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat d'imposar aranzels del 25% a Mèxic, entre altres països, i això ha provocat caigudes per a BBVA aquest dimarts, que es deixa més d'un 3%, sent un dels pitjors valors de l'IBEX 35.
- 9,39€
- 1,30%
Mèxic és, juntament amb Espanya, una de les principals àrees geogràfiques per al grup BBVA, sent la institució financera més gran al país i aporta al voltant del 50% al negoci de l'entitat.
"Les amenaces aranzelàries de Trump contra la Xina, Mèxic i el Canadà han provocat una ona expansiva en el sentiment global. L'estratègia de terra arrasada del president electe ha avivat els temors d'una guerra comercial i els inversors estan cada cop més preocupats que Europa pugui ser el proper país al punt de mira", comenta Matt Britzman, analista sènior d'accions de Hargreaves Lansdown.
Des de Renta 4 afirmen que l'amenaça "pressiona a la baixa" algunes divises, entre elles, el peso mexicà. En aquest sentit, a ING preveuen que un aranzel del 25% a les exportacions mexicanes portaria a l'encurament dòlar/peso a nivells de 24 o 25 pesos per dòlar, enfront dels 20,63 actuals. Segons la seva opinió, la política aranzelària de Trump serà "més dura" durant aquest segon mandat.
Els últims comentaris de Trump sobre els aranzels han revifat la volatilitat del mercat de divises, sacsejant el peso mexicà, indica Chang Wei Liang, estrateg de DBS. Reconeix que les tendències proteccionistes de Trump i la imprevisibilitat impliquen que la incertesa del mercat persistirà.
"Espero que Trump segueixi aplicant polítiques proteccionistes i es basi en el que va fer durant el seu primer mandat", explica Alvin T. Tan de RBC Capital Market. "Val la pena tornar a assenyalar que la majoria dels aranzels que va imposar a les importacions xineses segueixen en vigor, i probablement els pujarà encara més", opina.
Trump ha assegurat que "el 20 de gener, com una de les meves primeres ordres executives, signaré tots els documents necessaris per cobrar a Mèxic i Canadà un aranzel del 25% sobre tots els productes que ingressen als Estats Units i les seves ridícules fronteres obertes".
A més, ha afegit que "aquest aranzel romandrà en vigor fins que les drogues, en particular el fentanil, i tots els immigrants il·legals aturin aquesta invasió del nostre país".
BBVA ja va patir a la borsa les conseqüències de la victòria de Trump l'endemà de conèixer-se el resultat de les eleccions a principis de novembre. La interpretació que va donar llavors el mercat és que el Banc Central Europeu (BCE) haurà de retallar els tipus d'interès més ràpid del previst per contenir les polítiques proteccionistes.
En el cas de BBVA, s'ha vist perjudicat per la seva forta presència a Mèxic. "Esperem que BBVA Mèxic es beneficiï d'una victòria de Kamala Harris, recolzat per un peso més fort, una menor inflació i una millor confiança del consumidor. Una victòria de Trump, però, tindria l'efecte contrari, ateses les polítiques anteriors de Trump en matèria d'immigració i aranzels", assenyalaven aquells dies els experts de Barclays.
Precisament, fa uns dies, la directora financera de BBVA, Luisa Gómez Bravo, afirmava que hi ha factors estructurals que donen suport a les perspectives positives que el banc manté per a Mèxic.
Com explicava, d'una banda, la fortalesa del banc al país, amb avantatges competitius clars com una escala diferencial, una quota elevada en transaccionalitat i unes capacitats digitals superiors a les de la competència, que també es manifesten en termes d'adquisició de clients. De l'altra, des del punt de vista macroeconòmic, és un mercat molt competitiu que atrau capitals pel seu avantatge competitiu en costos, la proximitat amb els EUA (nearshoring), i un baix nivell de penetració bancària i de palanquejament de l'economia que han permès un creixement econòmic consistent al llarg dels anys, que s'ha traduït alhora en un creixement del crèdit encara més gran.
Un optimisme en què coincidia fa uns mesos el conseller delegat de BBVA, Onur Genç. Segons va dir, Mèxic continua sent atractiu a llarg termini i té potencial perquè es beneficia de la proximitat dels EUA i d'uns costos de producció molt baixos. Al terreny financer té una economia molt poc endeutada i un ampli marge per al palanquejament financer.
A més, a la Reunió Nacional de Consellers Regionals 2024 (RNCR) de BBVA Mèxic, la trobada de referència del grup bancari al país celebrada al mes de maig passat, Carlos Torres Vila, president del banc espanyol, assegurava que la inversió de BBVA a Mèxic arribarà als 81.400 milions de pesos, uns 4.454 milions d'euros, molt per sobre del que preveu el Pla 2019-2024.
Segons els darrers resultats publicats, al tercer trimestre del 2024, la cartera total de BBVA Mèxic va créixer més de 200.000 milions de pesos respecte a l'any previ, tancant als 1,8 bilions de pesos, equivalent a un creixement anual del 12,5%. Al tancament del setembre, comptava amb un total de 32,3 milions de clients.