BBVA i Sabadell han trencat les negociacions per fusionar-se iniciades el passat 16 de novembre "en no haver aconseguit les parts un acord sobre l'eventual equació de bescanvi de les accions de les dues entitats", segons ha informat el banc presidit per Josep Oliu a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). BBVA avança gairebé un 2% en borsa, mentre Sabadell es desploma un 11%.
- 1,84€
- -1,21%
- 9,30€
- -0,77%
BBVA, per la seva banda, ha explicat que "les converses en relació amb una potencial operació de fusió amb el Banc de Sabadell han conclòs sense que s'hagi arribat a un acord". El banc basc ja havia condicionat l'operació al fet generés valor per als seus accionistes, mentre els directius de Sabadell han intentat maximitzar el seu valor en ser l'entitat absorbida.
Fa uns dies, Onur Genç, CEO de BBVA, va aprofitar la seva participació en un fòrum financer per 'refredar' l'optimisme del mercat (i la pujada de les accions de Sabadell) sobre l'operació corporativa amb l'entitat presidida per Josep Oliu.
"L'operació de Sabadell competirà amb altres opcions. No anirem per endavant si aquesta no aporta una clara creació de valor. No ens sentim forçats a res. Hi ha moltes oportunitats allà fora i tenim l'obligació d'analitzar-les", ha assenyalat.
A la pràctica, BBVA s'ha negat a oferir una prima més elevada sobre la cotització actual de Sabadell, que s'havia disparat més del 30% des que els dos bancs van confirmar les negociacions. Les accions del banc cotitzen als 0,40 euros (ahir van baixar un 5%), enfront dels 0,27 euros al principi d'aquest mes i els 0,33 euros abans de conèixer els contactes.
Genç va afegir que BBVA acaba de "començar el procés" i "està analitzant els números", de manera que "això no implica res més de moment. Hem de mirar l'oportunitat de Sabadell en el context de moltes altres coses que podem fer amb la flexibilitat que ens atorga la venda de la filial als EUA".
Bolsamanía, que ja va anticipar l'operació de BBVA i Sabadell a principis de setembre, va publicar posteriorment que el banc basc podia oferir una prima del 20% al 30% per comprar el seu rival, però que aquesta prima ja havia estat descomptada pel mercat.
I tot i que encara tenia marge per elevar aquest percentatge, les paraules de Genç, sens dubte, pretenien evitar que el mercat anticipés un preu massa elevat. "Les negociacions amb Sabadell no seran fàcils, ja que Josep Oliu i el seu equip intentaran maximitzar el preu, de manera que encara hi ha "molta tela per tallar 'durant aquest procés'", assenyalava Bolsamanía fa uns dies. Cosa que finalment ha acabat trencant la baralla.
A ningú se li escapa que BBVA ha reforçat la seva posició financera després de vendre el seu negoci als EUA per gairebé 10.000 milions d'euros a uns múltiples d'una altra època, però el banc presidit per Carlos Torres Vila hauria preferit confirmar les negociacions de fusió una mica més endavant, un cop s'hagués acordat un preu definitiu.
De fet, abans de confirmar els contactes, el mateix Torres va comentar que "tenim un menú d'opcions davant nostre. Hi ha oportunitats valuoses al mercat on ja tenim franquícies, així que la idea és fer una recompra molt atractiva que reinvertirem en el negoci i una inversió en creixement inorgànic, sempre que ens aporti una taxa de retorn raonable".
"Sobre les oportunitats i la consolidació del mercat espanyol no donarem dades concretes. Naturalment no avui. I ja veurem el que passa en el futur", va afegir.
No obstant això, la pressió dels mitjans i la pujada de Sabadell, que es va disparar aquella jornada gairebé un 25%, va obligar a confirmar les converses després del tancament de mercat. D'aquí que les paraules d'Onur Genç intentessin refredar l'optimisme, una tàctica utilitzada en aquest tipus de negociacions. "No tenim cap pressa", ha conclòs el conseller delegat, en un clar missatge al mercat... i a Sabadell. Al final, la baralla s'ha trencat i no hi haurà fusió.
Després de trencar la negociació, Sabadell ha anunciat que "desenvoluparà un nou pla de negoci que prioritzarà el mercat domèstic i analitzarà amb els seus assessors alternatives estratègiques de creació de valor respecte als actius internacionals del Grup, incloent-hi TSB" al Regne Unit.