BBVA i Eviden, una marca d'Atos, han fet una prova de concepte per analitzar la viabilitat de l'ús de la computació quàntica a l'àmbit financer. La prova s'ha centrat a estudiar el potencial que pot tenir la computació quàntica a l'optimització de carteres d'inversió.
- 9,17€
- -0,91%
La correlació entre actius permet calcular el grau de similitud del comportament financer dels actius esmentats, explica Atos en un comunicat. Aprofitar les correlacions entre actius permet accedir a carteres més diversificades amb més rendibilitat i menys risc, afegeix.
L'objectiu és, doncs, trobar l'assignació de capital òptima. La dificultat en molts casos rau en l'escalabilitat amb el nombre d'actius. Per aquest motiu, la prova de concepte s'ha centrat a optimitzar l'assignació de capital entre un conjunt d'actius financers i maximitzar el nombre d'actius.
L'assignació de capital és el procés de decidir quant capital invertir en cada tipus d'actiu financer (bons sobirans, accions, bons corporatius, primeres matèries, etc.). La finalitat és assignar el capital als actius més prometedors i minimitzar el risc, diversificant la inversió entre diferents actius.
Pel que fa a la prova en concret, s'ha fet servir Qaptiva, el simulador quàntic d'Eviden, per adaptar i executar una funció objectiu a optimitzar proporcionada per BBVA.
En el mètode utilitzat, l'algorisme agrupa els actius en base a les correlacions formant un arbre de grups. Cada actiu comença al seu propi grup i s'uneix als altres en funció de la similitud, a mesura que ascendim a l'arbre. "El resultat n'és prometedor i va demostrar que supera les limitacions d'actius de proves realitzades amb anterioritat", indica el comunicat.