ep el prsidente de bbva carlos torres en la junta general ordinaria de 2021
BBVA

BBVA va guanyar 1.210 milions d'euros durant el primer trimestre del l'any, una xifra a l'entorn dels resultats trimestrals previs a la pandèmia, ha subratllat el banc. Durant el primer trimestre del l'any anterior, l'entitat va obtenir un resultat negatiu de 1.792 milions després de comptabilitzar un deteriorament del fons de comerç dels Estats Units i realitzar un major esforç en dotacions.

  • 9,30€
  • -0,77%

El banc ha explicat que els resultats d'aquest trimestre s'han vist impulsats per la positiva evolució dels ingressos recurrents i pels menors sanejaments i provisions. Precisa el banc que, gràcies a aquests resultats, ha generat 15 punts bàsics de capital durant el trimestre.

El marge d'interessos va arribar als 3.451 milions d'euros durant el primer trimestre del 2021, un 14,2% menys que durant el mateix període de l'any anterior, a causa del desfavorable entorn de tipus d'interès. Les comissions netes van créixer un 0,8%, fins als 1.133 milions d'euros. El resultat d'operacions financeres (ROF) va créixer un 6,8%, fins als 581 milions d'euros.

El creixement d'ingressos recurrents i ROF va portar a registrar un marge brut de 5.155 milions d'euros (-10,8% enfront del mateix període de fa un any).

Les despeses d'explotació van caure un 7% entre gener i març enfront del mateix període de 2020, fins als 2.304 milions d'euros; la ràtio d'eficiència s'ha situat al 45%.

El marge net va arribar 2.850 milions d'euros durant el trimestre (-13,6% interanual).

Pel que fa a les partides de sanejaments crediticis, i provisions i altres resultats, l'entitat ha subratllat que aquestes es van situar al tancament de març de 2021 "significativament per sota dels nivells de el mateix període del l'any anterior" (-57,3% i - 48,8% interanual, respectivament), quan el banc va realitzar el major esforç en dotacions per fer front a l'impacte de la pandèmia.

Resultats primer trimestre BBVA

"Durant el primer trimestre de 2021 hem obtingut uns resultats positius en un entorn que segueix sent molt desafiant. A més, som un dels bancs més sòlids i millor capitalitzats d'Europa. La venda de la nostra filial als Estats Units ens aporta una gran opcionalitat estratègica per crear valor. A més, en un context de profunda transformació del nostre sector, hem continuat avançant en àrees clau de la nostra estratègia com són la sostenibilitat i la transformació digital. El nostre lideratge digital, combinat amb l'assessorament que ofereixen els nostres equips, continuarà marcant la diferència", ha dit Onur Genç, conseller delegat de BBVA.

REMUNERACIÓ A L'ACCIONISTA

En termes de creació de valor per a l'accionista, el valor comptable tangible més dividends va arribar als 6,15 euros per acció al tancament de març de 2021, enfront dels 5,78 euros per acció de fa un any.

La ràtio CET 1 'fully loaded' s'ha situat a l'11,88% el 31 de març de 2021, percentatge que suposa una generació de capital de 15 punts bàsics respecte a la xifra de desembre de 2020 (11,73%). El nivell actual és de 329 punts bàsics superior al requeriment mínim de capital de BBVA (actualment al 8,59%). La ràtio CET1 'fully loaded' proforma, que considera les plusvàlues derivades de la venda del negoci dels Estats Units, així com l'objectiu de recompra del 10% de les accions de BBVA, se situa al 13,55% 155 punts bàsics per sobre de la part alta de la franja objectiu de gestió del grup d'entre l'11,5% i el 12%. "Aquest capital confereix una enorme opcionalitat estratègica per seguir generant valor per a l'accionista i per donar suport a les economies en la fase de recuperació", ha dit el banc.

BBVA planeja emprar aquest excés de capital "per créixer de manera rendible i ser més eficient als seus principals mercats", així com per incrementar la remuneració als seus accionistes. La intenció de BBVA és reprendre el 2021 la seva política de dividends consistent en un 'pay out', íntegrament en efectiu, del 35-40% del benefici, una vegada que s'aixequin les restriccions del Banc Central Europeu (BCE). Així mateix, els accionistes de BBVA han donat suport a la possibilitat d'amortitzar fins al 10% del capital social de l'entitat, equivalent a 667 milions d'accions, amb l'objectiu de poder implementar una recompra rellevant d'accions.

INDICADORS DE RISC

En relació als indicadors de risc, la taxa de mora i la de cobertura es van mantenir pràcticament estables respecte a desembre i van tancar el trimestre al 4,3% i al 81%, respectivament. El cost del risc va mantenir la tendència baixista i s'ha situat a l'1,17% durant el trimestre -excloent-ne la part venuda del negoci dels Estats Units- enfront del 2,54% d'un any abans i l'1,55% acumulat durant l'exercici 2020.

Pel que fa a balanç i activitat, la xifra bruta de préstecs i bestretes a la clientela es va mantenir també pràcticament estable respecte al tancament de 2020, i es va situar als 322.866.milions el 31 de març de 2021. Els recursos de clients van baixar un 1,7%, fins als 437.979.milions, a causa de la caiguda dels dipòsits a la clientela (-3,4%), si bé els recursos fora de balanç, principalment fons d'inversió i de pensions, es van incrementar un 3,9% durant el mateix període.

A Espanya, les menors provisions i sanejaments pel que fa al mateix trimestre de 2020 van permetre aconseguir un resultat atribuït de 381 milions, davant unes pèrdues de 130 milions durant el primer trimestre del 2020. La taxa de mora i la de cobertura es van mantenir pràcticament estables respecte al tancament de l'exercici anterior, i es van situar al 4,4% i al 66%, respectivament.

contador