- El resultat atribuït trimestral va créixer en totes les àrees de negoci en termes interanuals
- L'entitat ha dit que els ingressos recurrents generats entre gener i març (marge d'interessos més comissions) van evolucionar de manera "molt positiva"
BBVA va obtenir, entre gener i març de 2017, un resultat atribuït de 1.199 milions d'euros, un 69% superior al del mateix període de 2016 (+ 79,2% en termes constants) i el més alt dels últims set trimestres. El resultat atribuït trimestral va créixer en totes les àrees de negoci en termes interanuals. La bona evolució dels ingressos, la moderació de les despeses d'explotació i la reducció dels sanejaments són els principals factors que expliquen el creixement, ha dit l'entitat. El consens de FactSet esperava un benefici lleugerament inferior al publicat, de 1.084 milions d'euros.
- 9,30€
- -0,77%
BBVA ha dit que els ingressos recurrents generats entre gener i març (marge d'interessos més comissions) van evolucionar de manera "molt positiva". El marge d'interessos va ascendir a 4.322.000 d'euros, un 4,1% superior al del mateix període de l'any anterior (+ 9,2% a tipus de canvi constants). El comportament de les comissions es va veure afavorit per la recuperació de l'activitat als negocis majoristes. Aquesta línia va créixer un 5,4% interanual (+ 9,4% sense considerar l'efecte de les divises), fins a arribar 1.223 milions d'euros.
BBVA ha dit que els ingressos recurrents generats entre gener i març (marge d'interessos més comissions) van evolucionar de manera "molt positiva"
Per la seva banda, el marge brut va arribar als 6.383 milions d'euros, un 10,3% superior al generat durant el primer trimestre de l'any anterior (+ 15% excloent l'impacte de les divises). Al creixement d'aquesta partida hi van contribuir tant els ingressos típics del negoci bancari, com la fortalesa dels ROF, ha explicat el banc a la seva nota de resultats. En aquesta línia s'han registrat les plusvàlues generades amb la venda del 1,7% del banc xinès CNCB (204 milions d'euros abans d'impostos).
BBVA ha assenyalat que durant el primer trimestre "es va fer molt evident l'esforç realitzat a la contenció dels costos". "D'una banda, els plans d'eficiència van donar els seus fruits; a això s’hi va unir la materialització de certes sinergies. Tot això va portar una disminució de la línia de despeses en termes anuals del -1,2% (+ 1,8% a tipus de canvi constants) i una millora de la ràtio d'eficiència, que va tancar per sota del llindar del 50% (en 49,1%). La ràtio és considerablement millor que la de la mitjana dels principals competidors europeus (68,2%, a finals de desembre). En conseqüència, l'evolució d'ingressos i costos va generar unes 'mandíbules positives', un terme financer que expressa gràficament aquesta progressió ".
En aquest context, el marge net va arribar als 3.246 milions d'euros, amb un creixement del 24,2% al comparar-lo amb el del primer trimestre de l'any passat (+ el 31,5% excloent l'efecte de les divises).
La taxa de mora va acabar el trimestre en un 4,8%, enfront del 4,9% de desembre. La taxa de cobertura va millorar lleugerament fins a arribar al 71% i el cost del risc va tancar a nivells del 0,9%.
En termes de solvència, BBVA va incrementar la ràtio CET1 fully-loaded en 11 punts bàsics durant el trimestre fins arribar a un 11,01%, en línia amb l'objectiu per 2017 (11%). La ràtio de palanquejament fully-loaded es va situar al març en un 6,6%. BBVA manté una ràtio de liquiditat (Liquidity Coverage Ràtio o LCR) superior al 100% en totes les geografies en què està present.
Pel que fa a l'activitat, el crèdit brut a la clientela, fins al 31 de març, va ascendir lleugerament (+ 0,3%) respecte a la xifra del desembre passat, com a conseqüència de l'augment dels volums de crèdit a les geografies emergents. A Espanya, la tendència va seguir sent la mateixa que en períodes previs: despalanquejament, tot i el bon comportament de la nova facturació que va mostrar uns creixements interanuals del 13,6% en empreses i 30,7% en consum. A tancament de març, aquesta línia va aconseguir 431.899.000 d'euros. Els dipòsits de la clientela van registrar una lleugera disminució durant el trimestre (-0,7%), influïts pel retrocés de les cessions temporals d'actius i altres dipòsits i, en menor mesura, del termini. El saldo el 31 de març era de 398.499.000 d'euros.
Al tancament de març, BBVA té 19,3 milions de clients que es relacionen amb el banc per canals digitals (un 20% més que al març de 2016). D'aquests, els clients que interactuen a través del mòbil sumen 13,5 milions, fet que suposa un 41% interanual més.
El conseller delegat de BBVA, Carlos Torres Vila, va assenyalar que "el resultat de gener a març creix en totes les àrees de negoci i demostra la capacitat de BBVA per generar ingressos recurrents en qualsevol entorn". Va destacar així mateix com a factors decisius "els menors sanejaments i l'esforç realitzat en el control dels costos".
EUA, MÈXIC, TURQUIA I AMÈRICA DEL SUD
Als Estats Units, el focus a la gestió de preus i la pujada de tipus d'interès van afavorir l'avanç del marge d'interessos (un 8,2% interanual). El resultat atribuït de l'àrea va ser de 134 milions d'euros, un 163% més que durant el primer trimestre del 2016 (en el qual les carteres del sector energètic es van veure impactades per la caiguda del preu del petroli).
Durant el primer trimestre
"es va fer molt evident l'esforç realitzat en la contenció dels costos",
ha assenyalat el banc
A Mèxic la millora de les perspectives econòmiques es va traslladar a la divisa. Així mateix, l'activitat va registrar un bon comportament tot i la moderació de l'entorn durant el període, explica BBVA. El resultat de Mèxic del primer trimestre va ascendir a 536 milions d'euros amb taxes de creixement interanual de doble dígit alt (+ 19,2%).
Pel que fa a Turquia, durant el primer trimestre, aquesta àrea va continuar experimentant un elevat dinamisme a l'activitat, assenyala el banc. El resultat atribuït trimestral de Turquia va créixer un 45,7% interanual, fins a arribar als 160 milions d'euros.
A Amèrica del Sud, l'activitat va continuar creixent, tant en inversió creditícia com en recursos. El marge d'interessos va pujar un 8,3% interanual, mentre que les comissions es van incrementar un 20,5%. L'àrea va guanyar 185 milions d'euros entre gener i març, un 8,7% menys que durant el mateix període de 2016.
QUÈ OPINEN ELS ANALISTES D'AQUESTS RESULTATS?
Els experts de Bankinter valoren favorablement aquests resultats i destaquen que els hagin "sorprès positivament tot i la dificultat de l'entorn i l'elevada volatilitat del mercat de divises, especialment a Turquia i Mèxic". Els resultats, expliquen, reflecteixen tres aspectes: l'impacte negatiu dels tipus de canvis, la caiguda en el cost del risc i la millora de la qualitat creditícia. "Per àrees geogràfiques, Mèxic continua sent la principal font de resultats, Amèrica del Sud acusa l'esforç en sanejaments i Turquia constata el fort augment en ingressos", subratllen aquests experts i afegeixen: "El negoci bancari a Espanya reflecteix l'esforç realitzat en reducció de costos i la caiguda en el cost del risc. Als Estats Units, els resultats reflecteixen l'augment d'ingressos i la forta caiguda en el cost de risc que, entenem, està estretament relacionada amb la millora del sector energètic ".
Nuria Álvarez, analista de Renda 4, destaca que els comptes del banc del primer trimestre s'han situat lleugerament per sota del que esperava el consens en marge d'interessos (-1%) i ha superat en un 2% i un 5% en marge brut i marge net, respectivament. Així mateix, ressalta les menors provisions que permeten assolir un benefici net un 10% superior a les previsions de consens.
BBVA està cotitzant aquests resultats amb caigudes. A hores d'ara es deixa un 2,29%, fins els 7,435 euros.