- La deterioració causada per les clàusules terra, Mèxic i Turquia ha estat menor de l'esperat
- El marge d'interessos es va incrementar en 2016 un 3,9% fins als 17.059 milions
BBVA va incrementar el seu benefici net durant el passat any, segons els comptes que ha publicat aquest dimecres el banc. Els guanys de l'entitat es van incrementar un 31,5% respecte a l'exercici anterior, fins a aconseguir els 3.475 milions d'euros. Una xifra que bat les expectatives del consens d'analistes de FactSet. Les accions han començat a cotitzar amb alces properes al 2%. Amb aquesta pujada es posen en positiu en l'acumulat de l'any amb una mica més d'un 1%.
- 9,55€
- 1,44%
En concret, la incertesa a Turquia, l'impacte en el peso mexicà de la victòria de Donald Trump i les provisions per la sentència del Tribunal de Justícia Europeu (TUE) imposant retroactivitat en la nul·litat de les clàusules terra, han estat factors que han fet mossa en els comptes del banc. BBVA va generar un benefici entre octubre i desembre de 678 milions d'euros, un 28% menys que en el mateix període de l'any anterior.
No obstant això, aquesta deterioració en les xifres de l'entitat no ha impedit que el resultat net en el conjunt de l'any s'hagi incrementat un 31,5% fins a aconseguir la xifra més alta en un exercici des del 2010, amb 3.475 milions d'euros. Un registre que se situa a més per sobre dels 3.380 milions que anticipava el mercat.
El marge d'interessos, que mesura la capacitat del banc per obtenir ingressos a través de la seva activitat tradicional de captar i prestar diners, s'eleva un 3,9% fins als 17.059 milions d'euros. Els ingressos per comissions van créixer un 0,3% fins als 4.718 milions. Aquestes xifres permeten un increment del marge brut, diferència entre els ingressos i costos financers, del 4,1% fins als 24.653 milions d'euros. Per la seva banda, el marge net millora un 4,4% fins als 11.862 milions.
El ROE, que compara el benefici atribuït amb el capital emprat per avaluar la rendibilitat, puja des del 5,2% fins al 6,7%, mentre que la ràtio d'eficiència empitjora una desena fins al 51,9%. Així mateix, la taxa de mora cau des del 5,4% fins al 4,9%, i la taxa de cobertura descendeix des del 74% fins al 70%.
La ràtio CET1, que avalua la solvència d'una entitat financera en funció dels criteris de Basilea en tenir en compte el capital lliure de risc, puja una desena fins a 12,2%, molt per sobre dels estàndards necessaris.
IMPACTES NEGATIUS
L'impacte negatiu de Turquia, Mèxic i les clàusules terra ha estat menor de l'esperato
Els analistes donaven per fet que el benefici empitjoraria en el quart trimestre, encara que la dada ha estat millor del previst. L'impacte negatiu de Turquia, Mèxic i les clàusules terra ha estat menor de l'esperat. En l'últim cas, l'impacte és de 404 milions d'euros nets d'impostos a causa de la provisió per cobrir la contingència de les futures reclamacions, explica l'entitat en el fet rellevant publicat en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'altra banda, el banc destaca que ha sofert un "efecte negatiu dels tipus de canvi enfront de l'euro, a excepció del dòlar", a més de l'efecte de la incorporació de Catalunya Banc.
En el cas concret de Mèxic, el benefici atribuït a BBVA es va incrementar un 11% en 2016 fins als 1.980 milions, amb el que redueix el pes sobre el total fins al 57%. En el quart trimestre, quan el pes mexicà es va desplomar com a resposta immediata a les eleccions dels Estats Units i el temor de mesures proteccionistes de Trump, la xifra de guanys augmenta un 10% fins als 556 milions. A Turquia el benefici s'eleva un 61% prenent com a referència les xifres obtingudes per Garanti en 2015, any en el qual BBVA es va convertir en el primer accionista del banc turc. En total, l'entitat espanyola ha generat un benefici a Turquia de 599 milions, un 17% del total.
"En 2016, el benefici creix amb força gràcies a la diversificació geogràfica i al model de negoci del grup. A més de gestionar el curt termini, hem avançat de forma decidida en el nostre gran projecte de transformació, el major beneficiari de la qual és el client", assegura Francisco González, president de BBVA, en el comunicat.
González remarca la "transformació digital" del banc. En aquest sentit, el grup informa que els clients digitals van aconseguir al desembre els 18,4 milions, la qual cosa suposa un increment del 20% respecte a l'exercici anterior. Per la seva banda, la xifra de clients mòbils va augmentar un 38% fins als 12,4 milions.
POLÍTICA DE DIVIDENDS
Al costat dels resultats, BBVA ha remès un fet rellevant en el qual informa de la seva política de dividends. En concret, preveu distribuir anualment entre els accionistes entre un 35% i un 40% dels beneficis obtinguts en cada exercici i reduir de manera progressiva les retribucions en format 'dividend opció' "perquè finalment la retribució a l'accionista sigui íntegrament en efectiu".
No obstant això, explica l'entitat, té previst proposar encara un augment del capital amb càrrec a reserves per implementar un 'dividend opció' en 2017 per un import aproximat de 0,13 euros bruts per acció, previsiblement durant el mes d'abril, "realitzant-se amb posterioritat les retribucions als accionistes que es puguin acordar íntegrament en efectiu".
Aquesta manera de retribuir a l'accionista íntegrament en efectiu estarà compost en cada any per una quantitat a compte del dividend de l'exercici (s'abonaria previsiblement a l'octubre) i un dividend complementari (que s'abonaria en acabar l'exercici i aprovada l'aplicació del resultat, probablement a l'abril), explica BBVA.