La notícia del procés de fusió entre CaixaBank i Bankia, que molts analistes no han dubtat a qualificar de “sorprenent” -tot i el conat de 2012-, ha deixat el BBVA fos de joc. La banca estava preparada per a una operació amb Bankia des de feia molt de temps, però totes les apostes afavorien el banc presidit per Carlos Torres, reconeixen al sector, i aventuren que l'entitat basca no deixarà passar gaire temps abans de moure fitxa. Fonts interbancàries asseguren a Bolsamanía que “els següents a llançar-se a fer una adquisició seran ells, quan es tanqui CaixaBank-Bankia” i expliquen que han començat a fer comptes amb el Banc Sabadell.
- 1,84€
- -1,21%
- 9,30€
- -0,77%
Noticia relacionada
Cuentas, créditos e hipotecas: así afectará al cliente la fusión entre Bankia y CaixaBankDivendres passat, hores després que saltés la notícia, la certesa que el banc blau “és a l'avantsala d'una compra” s'estenia com la pólvora entre els seus alts executius. Les mateixes fonts relaten que “sobre la taula hi ha càlculs” de com quedaria l'entitat en termes de volum de negoci, posició de BBVA i empleats si s'acaba quedant amb l'entitat de Josep Oliu. I això els porta a afirmar que aquesta operació “es materialitzarà en qüestió de dies, quan es rubriqui la fusió en marxa”, -que no serà abans de cap d'any, segons pronòstics d'analistes-. Experts consultats per Bolsamanía indiquen que no hi ha res en ferm. Altres fonts sectorials també exposen la possibilitat que BBVA acabi opant o contraopant per Bankia, tot i que és una possibilitat remota perquè “no compta amb el beneplàcit polític”.
La posició oficial de totes dues entitats pretén marcar distàncies amb aquests moviments. Banc Sabadell nega rotundament “que s'estigui fent res”. “Estem centrats en el desenvolupament i creixement de l'entitat i de TSB”, asseguren fonts oficials a Bolsamanía. El BBVA, per part seva, ha declinat fer cap comentari a les peticions d'informació d'aquest mitjà.
El sentiment de mercat és d'altíssima expectació davant aquest o qualsevol altre anunci de futures fusions o adquisicions i Banc Sabadell és a l'ull de l'huracà, per la seva situació d'extrema feblesa en Borsa. “Té tot el sentit del món”, comenta Robert Casajuana, gestor de SLM, "que la següent operació impliqui el Sabadell, ja que el banc català acumula una aguda desvaloració", tot i el rebot que ha experimentat des que es va conèixer el procés iniciat pels bancs de Jordi Gual i José Ignacio Goirigolzarri. La setmana passada cotitzava a 0,32 euros per acció, prop dels mínims històrics de 0,25 euros i malgrat que els seus títols han arribat a remuntar fins al voltant de 0,40 euros aquest dimarts, són moltes les cases d'anàlisis que han retallat les seves posicions aquestes darreres jornades.
“Ja va ser un mal auguri i un moviment sorpresa que vengués la seva gestora -Sabadell AM-” a inicis d'any, prossegueix Casajuana, la qual cosa va enviar un senyal inequívoc de “replegar veles” i BBVA sembla, al seu judici, un bon soci. “Té menys volum a Espanya que Santander i ganes de seguir el seu deixant”, indica el gestor de SLM, qui recorda que “ha estat fent diversos moviments els últims anys”, com l'entrada a Turquia o l'intent de desembarcar a Itàlia. "És a la pole", resumeix.
El sector, no obstant això, no descarta Banc Santander per a aquesta adquisició, per l'exposició que té el BBVA a regions on la segona onada del coronavirus no s'ha materialitzat encara, com ara Amèrica Llatina o Turquia, per tant una “diversificació geogràfica ara mateix va en contra dels interessos del banc presidit per Torres”, subratllen fonts interbancàries. “La unió amb el Banc Sabadell ampliaria les regions de les quals s'ha de preocupar l'entitat basca, afegint el Regne Unit i el procés del Brexit a l'equació, ja que l'entitat catalana compta amb TSB”, prossegueixen. En canvi, el banc d'Ana Botín “té experiència al país i podria aprofitar un moviment d'aquestes característiques per escometre una reestructuració que d'una altra manera no faria”.
Altres fonts interpel·lades també s'agafen amb pinces l'operació -tant amb el BBVA com el Santander- i apunten que, si bé Bankia “era molt interessant per a qualsevol”, el Sabadell “comporta molts més elements d'incertesa”. En el moment actual, la situació de l'entitat catalana és complexa, perquè compta amb una inflada cartera de crèdits a empreses i pimes, per als quals s'augura sofriment per la crisi econòmica derivada de la Covid-19, i això és clarament “un desavantatge”, asseveren, amb la conjuntura de la contracció econòmica.
CONSOLIDACIÓ DEL SECTOR, EL MILLOR MOMENT?
Tot i aquests peròs, totes les fonts preguntades per Bolsamanía esperen més fusions després de l'operació financera més important des de fa dècades a Espanya, que “ha donat el tret de sortida a un procés generalitzat d'integració bancària al nostre país” i a d'altres països de l'Eurozona com Itàlia, explica Nuria Álvarez, analista de Renta 4. Si finalment neix el gegant CaixaBank-Bankia, “podria desencadenar-se una nova allau de consolidació al sector bancari espanyol”, apunta per part seva S&P Global Ràtings, en un context de pressió del Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Espanya.
“El moment és bo tant per les facilitats que dóna el supervisor europeu, per exemple la rebaixa dels requisits de solvència, com per la capitalització en borsa”, afegeix Álvarez. L'experta puntualitza, no obstant això, que si no fos per aquests factors i es deixés a la balança només la qüestió de guanyar rendibilitat, “les fusions per si mateixes no són garantia que el banc resultant obtingui més rèdits a futur”. No obstant això, la consolidació bancària es reclama amb contundència per part del BCE com a mesura per reduir costos i excessos, i el virus ha estat la motivació necessària per esperonar la reestructuració que reclama l'institut emissor.
Tornant a Espanya, quan Bankia i CaixaBank queden, a priori, fora de l'equació, el sector no se sorprèn, doncs, perquè els altres dos grans de la banca nacional facin comptes i mirin l'aparador a veure amb què es queden. En definitiva, tant el BBVA com el Santander podrien fer la seva jugada. O fer el pas tots dos alhora.