ep archivo   edificio la vela de bbva en madrid
BBVA - Archivo

BBVA reacciona aquest dijous als seus comptes amb una recollida de beneficis (-3,46%), una cosa semblant al que va passar ahir amb Santander, que després es va recuperar. L'entitat cau malgrat que els analistes destaquen que aquests resultats "baten àmpliament les expectatives al quart trimestre" gràcies a l'activitat comercial i el descens en provisions. De fet, en els comentaris previs a l'obertura, els experts esperaven una reacció positiva dels títols del banc.

  • 9,95€
  • 3,00%

"Els resultats sorprenen positivament a les mètriques més importants (activitat, ingressos i cost del risc/CoR) a les principals àrees geogràfiques (Mèxic, Espanya, Turquia i Amèrica del Sud)", destaquen des de Bankinter.

Aquests experts apunten diversos aspectes com els més rellevants de les xifres. En primer lloc, destaquen que la guidance de l'equip gestor per al 2022 és positiu i, en segon lloc, que la remuneració a l'accionista és atractiva. BBVA ha anunciat un pay-out del 40% (0,31 euros), equivalent a una rendibilitat del 5,3% als preus actuals, a més del programa de recompra d'accions per fins a 3.500 milions (aproximadament el 9,0% de la seva capitalització borsària).

De l'evolució dels resultats, Bankinter valora positivament el comportament dels ingressos –al quart trimestre estanc, el marge d'interessos puja un 14,4% i les comissions, un 19,7%–. També destaca que la línia de costos reflecteix les pressions inflacionistes (+12,8% al quart trimestre), encara que la ràtio d'eficiència (costos/ingressos) és de les millors a Europa (45,2% enfront de més del 62,0% de mitjana sectorial). Així mateix, subratlla que els índexs de qualitat creditícia evolucionen satisfactòriament (morositat del 4,1% enfront del 4,2% el 2020 i 2019), per això el Cost del Risc/CoR baixa fins al 0,93% (enfront de l'1,55% el 2020 i l'1,04% el 2019). Igualment, posen èmfasi que la rendibilitat/RoTE Ordinari està s nivells pre-Covid (12,0% enfront de l'11,7% durant els nou primers mesos del 2021 i el 6,5% el 2020) amb una ràtio de capital CET1 FL post-recompra d'accions elevada (12,75% enfront del 13,18% al tercer trimestre del 2021). La ràtio evoluciona pitjor del que preveu al quart trimestre per l'augment en APRs (-49 punts bàsics) i l'impacte dels tipus de canvi (-12 punts bàsics), encara que es manté per sobre de l'objectiu (11,5%/12,0%).

Des de Renta 4 també destaquen que els resultats s'han situat "molt per sobre de les nostres estimacions i de les del consens a les principals línies del compte". Així, expliquen que, malgrat unes despeses d'explotació també més grans del que s'esperava, "la solidesa dels ingressos recurrents (marge d'interessos +7% enfront de l'estimació del +6%; comissions netes +9% enfront de l'estimació) del +6%) i les provisions menors (-18% enfront de l'estimació del -13%) més que compensen". D'aquesta manera, el benefici net al quart trimestre arriba als 1.341 milions d'euros (+40% enfront de l'estimació del +29%).

Per àrees geogràfiques, remarquen que superen en benefici net a les seves tres principals zones, Espanya, Mèxic i Turquia.

Noticias relacionadas

contador