- -0,04€
- -0,45%
BBVA (-1,8%) va veure caure el seu benefici en l'acumulat dels nou primers mesos de l'any. L'entitat que presideix Carlos Torres va guanyar un 15% menys, fins als 3.667 milions d'euros, tenint en compte la participació que ostentava a Xile i de la qual es va desfer el juliol de 2018. Sense comptar amb ella durant el perímetre comparable, els seus guanys van créixer un 1,2%.
El banc va aconseguir augmentar el seu marge d'interessos un 4,5% entre gener i setembre, fins als 13.475 milions, igual que el marge brut (+3%) i el net (+4,8%). Durant el tercer trimestre estanc, el benefici va arribar als 1.225 milions d'euros, és a dir, el va augmentar un 6%.
No obstant això, la rendibilitat del grup va caure durant aquest període. El ROE, la rendibilitat sobre recursos propis, va tancar setembre al 10,1%, enfront del 12,1% en el qual se situava un any abans. La seva ràtio d'eficiència s'ha situat al 48,7%, lleugerament per sota que al setembre de 2018, mentre que la taxa de mora va ser del 3,9%, enfront del 4,1% d'un any abans.
El banc, d'altra banda, va augmentar la seva ràtio de capital CET1 fully loaded fins a l'11,6% al tancament dels nou primers mesos de l'any, davant de l'11,3% de les mateixes dates de l'exercici 2018.
Per mercats, el benefici en la seva filial espanyola va patir menys que el global. Va guanyar en aquest mercat 1.064 milions d'euros, és a dir, un 2,5% menys, amb un petit descens en el marge d'interessos (-1,9%), que va estar impactat per la NIIF 16. Segons explica el banc, la activitat durant aquest trimestre es veu afectada per l'estacionalitat.
En aquesta filial va experimentar una forta caiguda el resultat d'operacions financeres (ROF), que va retrocedir un 62,5%, cosa que l'entitat atribueix a l'irregular comportament dels mercats aquest any i a les menors vendes de carteres.
La partida de provisions i altres resultats va tancar amb un increment del 30% (-271 milions), en part per les dotacions per riscos de signatura i passius contingents, així com per alguns sanejaments d'immobles.
Als Estats Units, el benefici del grup es va reduir un 17%, fins als 478 milions d'euros, cosa que el banc relaciona amb els majors deterioraments d'actius financers registrats en comparació amb el mateix període de l'any anterior, amb un increment de gairebé el 3% en el marge d'interessos i d'un 15% en el marge net.
MÈXIC AGUANTA EL TIPUS
Mèxic, per la seva banda, el mercat estrella del grup, va aconseguir tancar setembre amb una alça del benefici de l'1,7%, fins als 1.965 milions d'euros, amb un avanç del 6,5% en el marge d'interessos influït pels majors ingressos procedents de la cartera minorista. El ROF va mostrar un increment del 15,4% gràcies a la contínua contribució de les diferències per tipus de canvi i al registre d'ingressos extraordinaris procedents de vendes de títols mantinguts per negociar i dels disponibles per a la venda.
Pel que fa a Turquia, on BBVA està present a través d'una participació majoritària en Garanti, el benefici va caure un 10%, fins als 380 milions, amb un augment del 6% del seu marge d'interessos a causa de l'augment en el diferencial en divises a d'una major contribució dels bons lligats a la inflació lleugerament.
A Amèrica del Sud, el benefici va tenir un comportament notable respecte a la resta del grup, amb un augment del 37,4%, fins als 569 milions d'euros, amb aportació positiva de Perú i Colòmbia. BBVA detalla que l'impacte acumulat derivat del hiperinflació a l'Argentina el resultat va ser de 72 milions d'euros. En aquest país, el resultat es va situar als 117 milions d'euros gràcies a l'evolmució positiva del marge d'interessos i per un increment en el ROF després de la venda de la participació en Prisma Medios de Pago durant el primer trimestre de 2019.