- La companyia hotelera ha assegurat que va llançar una oferta que entenen com "raonable"
- Barceló va confirmar que no està en els objectius dels propers anys treure al mercat la companyia
El grup hoteler Barceló Hotel ha dissipat qualsevol sortida a borsa i ha declinat aquesta opció després que no es produís l'operació de fusió amb NH Hotels. La intenció de la companyia durant els propers anys serà la de continuar els projectes d'inversions de manera significativa durant els propers anys especialment a la zona de l'Orient Mitjà per posar en valor la seva capacitat financera.
- 6,26€
- -0,32%
Dies després que es fes oficial que l'operació de fusió amb NH no es consumarà pel rebuig total del Consell d'administració, el grup mallorquí es considera ara en l'obligació de mirar endavant i continuar amb els seus plans d'inversió. "No ens quedarem quiets", va assegurar el conseller delegat de la zona EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica) de l'hotelera, Raúl González durant un acte celebrat a Madrid.
Barceló va tancar el 2017 amb una facturació de 2.700 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 10% respecte a l'any
No obstant això, la companyia hotelera ha assegurat que va llançar una oferta que entenen com "raonable" ja que creava valor per als accionistes dels dos grups que va ser rebutjada "de forma una mica abrupta". "Això no vol dir que no hi hagi pla B, hi ha plans per fer coses, no ens quedarem quiets. Al llarg de 2018 hi ha algunes operacions previstes que intentarem dur a terme", va explicar el directiu assegurant que la companyia destinarà la seva capacitat financera a les operacions que consideri més convenients.
En aquest punt, Barceló assegura que es troba "treballant, escoltant i analitzant" diferents opcions "tant en aquesta part del món com en una altra". "No podem destinar tota aquesta capacitat de finançament al creixement orgànic, així que cal pensar en compres corporatives", confirmen des de la companyia.
"Si sorgeixen actius comprarem. Mentre la companya segueixi sent familiar buscarà actius entre propietat, lloguer i gestió (pràcticament repartits a terços). El nostre objectiu és mirar on invertir i comprar actius sempre que siguin rendibles", va justificar.
Barceló va confirmar que no està en els objectius dels propers anys treure al mercat la companyia, ja que aquest moviment "té molts avantatges", però també "molts inconvenients". "Cal estudiar-ho bé", de manera que no s'ho planteja.
Segons González l'important és "fer bé les coses i després ja es veuran les operacions que es duen a terme". "Volem reforçar el paper gestor de la companyia. Volem ser la millor gestora i ser una referència. Això passa per oferir la millor experiència al client", va afegir.
2017, UN BON ANY PER L'EXPANSIÓ DEL GRUP
Coincidint amb la celebració de la 38a edició de Fitur, Barceló va presentar aquest dimecres davant els mitjans de comunicació el seu balanç d'expansió de 2017 i plans de creixement per 2018.
Barceló va tancar 2017 amb una facturació de 2.700 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 10% respecte a l'any anterior, i un resultat d'explotació (EBITDA) lleugerament per sota dels 500 milions, també un 10% superior -si s’hi inclouen els extraordinaris com la venda de la seva participació en la SOCIMI Bay a Hispània el creixement és del 46%-.
El repartiment de la facturació seria a parts iguals entre hotels i viatges. La zona EMEA va facturar per sobre dels 600 milions, dels quals Espanya suposa al voltant del 75%, per sota dels 500 milions d'euros.
Amb aquestes dades la companyia estima que la capacitat d'inversió de la companyia es mantingui de manera "igual o superior" durant els propers anys en un entorn de 300 milions d'euros anuals. Durant el període 2012-2017 el grup ha invertit més de 1.500 milions d'euros en reformes i compres.
"Per tant, la companyia es quedarà aquesta primavera pràcticament amb deute zero i tipus d'interès baix amb el qual hem d'invertir. Som una companyia inquieta i caldrà fer inversions", va confirmar el conseller, que ha avançat que a Riviera Maya estan preparant la fase 4 del complex maia de 800 habitacions que en milloraran el nivell.
El director de desenvolupament de negoci, Jaume Buxó va confirmar que l'any passat va ser un any "excel·lent" en termes de creixement per a la companyia que ha incorporat un total de 10 hotels i 2.520 habitacions que han permès elevar la seva cartera a 236 establiments i 52.319 habitacions en 22 països.
La companyia destaca que entre els seus principals objectius hi ha mantenir el creixement a Espanya i reforçar la seva presència als països de la conca mediterrània com Turquia, Egipte o el Marroc que considera que tenen un important marge de creixement durant els propers anys. "Evidentment hi ha un cert risc que cal assumir i analitzar bé les destinacions turístiques per créixer on hi hagi oportunitats i processos de creixement", ha indicat González.
Barceló compta en l'actualitat amb 27 projectes signats i compromesos per a obertures durant els tres pròxims anys, 10 dels quals s'han obert el 2017. Els 17 hotels restants, que suposaran altres 2.500 habitacions estan situats principalment en destinacions urbanes.
APOSTA PER L’ORIENT MITJÀ
Els Emirats Àrabs Units és una de les noves apostes de Barceló Hotel Group, on el grup vol copar la franja d'establiments de gamma mitjana-alta que encara ofereix un ampli marge de creixement.
L'objectiu de la companyia és aconseguir arribar als set hotels als Emirats Àrabs al final de 2018, una posició que espera aconseguir amb facilitat tenint en compte que ja té tres operacions signades. La implantació del grup mallorquí en aquest mercat es durà a terme de manera progressiva, i de moment amb contractes de gestió.
Barceló estudia també nous partners a la Xina després de la fallida operació amb el gegant Plateno que els ha portat a tenir únicament dos hotels a la regió. La cadena hotelera espanyola va signar un acord de franquícia a l'estiu de 2016 amb Plateno amb l'objectiu de cedir l'explotació de la seva marca i implantar-la en un centenar d'hotels d'aquest país asiàtic en una dècada.
Segons han explicat, anar a la Xina per tenir "dos o cinc hotels no és eficient. És una zona a la qual cal estar amb molta grandària". "A la Xina més que un creixement significatiu, el que busquem és una estratègia de coneixement del mercat i reconeixement de la marca per iniciar una posterior expansió al sud-est asiàtic", va concloure González.