• L'altre focus d'inversió, segons el director d'Ericsson per a l'àrea de mercat Europa i Llatinoamèrica, és la qualitat de la xarxa
ep arun bansal directorericssonel areamercado europalatinoamerica
ERICSSON

El director d'Ericsson per a l'àrea de mercat Europa i Llatinoamèrica, Arun Bansal, ha assenyalat que el desplegament de la futura xarxa mòbil 5G es realitzarà de manera "gradual" i ha anticipat que el seu inici a Europa tindrà lloc probablement durant la segona meitat de 2019, encara que de forma selectiva en algunes ciutats.

El desplegament del 5G "passarà a poc a poc" i no s'iniciarà el 2018, sinó que probablement tindrà lloc durant la segona meitat de 2019

En un entrevista a Europa Press, Bansal ha apuntat que la tecnologia per al 5G és "prematura" i ni tan sols estan preparats encara els estàndards, de manera que és "massa aviat" per començar amb el desplegament comercial de les noves xarxes mòbils. En aquest sentit, ha remarcat que, en la seva opinió, el desplegament del 5G "passarà a poc a poc" i no s'iniciarà el 2018, sinó que probablement tindrà lloc durant la segona meitat de 2019 i es farà de forma limitada i no a tot el territori d'un país alhora.

En concret, ha detallat que les primeres xarxes 5G s'instal·laran en algunes zones urbanes seleccionades i estaran vinculades a casos d'ús específics, al mateix temps que ha considerat que la seva introducció gradual comportarà que no suposi un significatiu increment de les despeses de capital (capex ) dels operadors. Davant el debat sobre si Europa va per darrere dels Estats Units o diversos països asiàtics en la carrera del 5G, Bansal ha assenyalat que ell té una visió diferent sobre l'evolució d'aquesta tecnologia mòbil i que creu que el seu desenvolupament a cada zona depèn dels diferents casos d'ús que té.

En aquest sentit, ha apuntat que, per exemple, els Estats Units pot anar per davant en desplegament de xarxes de banda ampla ultraràpides, Àsia, en casos d'ús de consum i Europa, en casos d'ús industrial o en eficiència de les xarxes per suportar l'augment del trànsit de dades que no s'està traslladant actualment a un augment dels ingressos.

En el cas d'Espanya, ha rebutjat que estigui més endarrerida que alguns dels seus socis europeus i ha incidit que Ericsson ja ha dut a terme proves d'aquesta tecnologia amb operadors com Telefónica o Orange. A més, ha remarcat que està treballant amb els seus clients en possibles casos d'ús i ha recordat que la companyia té un laboratori d'innovació a Espanya.

PAPER DELS GOVERNS

D'altra banda, Bansal ha remarcat que els governs tenen un paper "molt important" en qualsevol país en tot el relacionat amb el desplegament de la nova tecnologia mòbil, cosa que inclou tant les subhastes d'espectre com la gestió de la neutralitat de la xarxa. En aquest sentit, ha sol·licitat al Govern espanyol que s'asseguri que les condicions de les subhastes d'espectre a les bandes de freqüències destinades per a la tecnologia 5G estiguin en línia amb els estàndards internacional i no busquin aconseguir preus elevats per aconseguir una major recaptació.

El director d'Ericsson per a l'àrea de mercat Europa i Llatinoamèrica ha incidit que estan treballant en aquest sentit tant amb els reguladors com amb altres actors del sector perquè està convençut que el "benefici de desplegar 5G és tan gran que cap país pot quedar-se enrere". En referència a això, ha apuntat que hi pot haver diferències de "trimestres" entre països, però ha incidit que el benefici econòmic que suposarà l'impacte del desplegament del 5G a la digitalització és "tan gran" que cap país ni cap polític "poden permetre retardar-lo".

En aquest sentit, ha remarcat que tots els països volen incrementar el seu Producte Interior Brut (PIB) i avui dia l'única manera de fer-ho és amb la digitalització, dotant-lo de més connectivitat i de millors infraestructures, aspectes en els quals el 5G jugarà " un paper clau".

REPTES DELS OPERADORS

D'altra banda, ha assenyalat que actualment els més important per als operadors és invertir en tots els aspectes relacionats amb la digitalització de les seves operacions, ja que la interacció amb els seus clients en el futur serà principalment digital. L'altre focus d'inversió, segons el director d'Ericsson per a l'àrea de mercat Europa i Llatinoamèrica, és la qualitat de la xarxa, ja que aquest permet incrementar els ingressos mitjans per usuari (ARPU), captar més clients i reduir les baixes de client ('churn').

En aquest context, ha incidit que invertir en una major qualitat de xarxa no significa necessàriament unes majors despeses de capital (capex) i ha recordat que poden comptar amb socis com Ericsson que té eines molt eficients en costos per dur a terme la migració de la xarxa del 4G a 5G. Preguntat per si és una bona idea que les companyies despleguin les seves xarxes de forma conjunta, Bansal ha apuntat que en tot el món els operadors que han construït xarxes conjuntes volen separar-se, mentre que els que estan separats volen combinar-se, "de manera que ningú està content".

En aquest sentit, ha assenyalat que és complicat que dos operadors arribin a una entesa comuna al voltant d'una estratègia de desplegament, ja que cada un té els seus propis interessos d'inversió, però ha afegit que sí que tindria sentit compartir alguns actius com torres de telecomunicacions.

contador