A Bankinter tampoc li agrada la taxa Tobin. La nova proposta del Govern després de la seva renúncia a crear un impost genèric a la banca perjudicarà el sector financer espanyol davant d'altres com el britànic, immers ara en la seva sortida de la Unió Europea, segons ha afirmat la seva primera executiva, María Dolores Dancausa.
"Els efectes que això podria tenir seria una pèrdua de competitivitat enfront d'altres mercats en incrementar-se els costos transaccionals", ha explicat la consellera delegada de l'entitat, que aquest dimarts ha comparegut al Congrés a petició de la comissió que investiga la crisi financera, el programa d'assistència i la fallida de les caixes d'estalvi.
Aquesta conseqüència d'un hipotètic impost a les transaccions financeres, la implementació del qual el Govern negocia amb Podem, és "especialment important" en un context marcat pel Brexit.
"La City londinenca podria absorbir una part del negoci borsari en detriment dels intermediaris financers nacionals", de manera que "s'incrementaria el cost de capacitat i la capacitat de finançament d'empreses espanyoles i es reduiria la comptabilitat financera de l'estalvi racional", ha alertat Dancausa. La primera executiva de Bankinter ha posat en valor, a més, que els bancs paguen l'IVA, "taxes de tot tipus a nivell municipal" i la seva contribució al Fons de Garantia de Dipòsits i al Fons Únic de Resolució, entre d'altres.
Durant el seu discurs, Dancausa ha defensat que el seu banc "no ha deixat un sol any de pagar l'Impost de Societats en les seves taxes convencionals, sense acollir-se a beneficis fiscals presents o futurs del tipus DTA i similars".
En la seva opinió, la via per aconseguir incrementar la recaptació "de manera sostenible" és que tant els ciutadans com les empreses guanyin més. Tot el que no s'obtingui per aquest camí "té un recorregut curt", ha advertit. Amb un impost a la banca, a més, a mitjà termini l'únic que s'aconsegueix és "espantar els generadors de riquesa, recaptar menys i empobrir la societat", segons Dancausa.