Bankia ha obtingut un benefici net de 142 milions d'euros durant el primer semestre de l'exercici, un 64% inferior al de fa un any, a causa de les provisions per fer front a possibles contingències a conseqüència de la situació generada pel coronavirus.
- 1,78€
- 2,65%
L'entitat ha fet una dotació de provisions de caràcter extraordinari de 185 milions d'euros al segon trimestre que, sumats als 125 milions del primer trimestre, arriben a 310 milions. L'entitat ha dit que l'objectiu d'aquestes dotacions és reforçar encara més el balanç i comptar així amb la màxima flexibilitat per atendre les futures necessitats financeres dels clients.
Noticia relacionada
El BCE aclara que su recomendación de no pagar diviendos no se aplica a BankiaEl president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha reconegut que el segon trimestre de 2020 "ha estat un dels més complexos als quals hem hagut d'enfrontar-nos en la nostra història".
En aquest sentit, Goirigolzarri ha subratllat que el confinament "ens va obligar a canviar completament el nostre catàleg de productes de la nit al dia, un repte que he assolit gràcies a la flexibilitat dels nostres sistemes i al tremend esforç dut a terme per tots els professionals de Bankia".
Per part seva, el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ha afirmat que "ha estat un trimestre de forta expansió del crèdit a empreses, molt recolzat en les línies d'avals ICO”, mentre que en el negoci de particulars "hem vist una sòlida recuperació de l'activitat al llarg del trimestre que ha estat especialment positiva en hipoteques i fons d'inversió". A mateix temps, s'ha mostrat optimista sobre l'evolució de l'entitat en el conjunt de 2020.
SOLVÈNCIA
Bankia ha subratllat que, un trimestre més, malgrat esforç en provisions per la Covid-19, ha estat líder en solvència entre els grans bancs espanyols. Tenint en compte les mesures de flexibilització de capital adoptades pels reguladors, la ràtio de capital CET1 fully loaded ha estat del 13,95%, la qual cosa suposa una generació de capital de 100 punts bàsics sobre el primer trimestre de 2020.
Sense incloure aquest efecte, la ràtio de capital CET1 FL a tancament de juny ha estat del 13,27%, la qual cosa suposa una generació orgànica de capital de 32 punts bàsics. Per part seva, el CET1 phase in ha finalitzat el semestre a 14,32%, la qual cosa significa un coixí de 594 punts bàsics sobre les exigències reguladores.
L'entitat ha remarcat que compta amb un "ampli" coixí de liquiditat per a afrontar la situació i poder continuar finançant l'economia, ja que el seu coeficient de cobertura (LCR) s'eleva al 181% i té presos més de 22.900 milions d'euros del Banc Central Europeu (BCE) a través del TLTRO III.
QUALITAT D'ACTIUS I MOROSITAT
La gestió del risc ha permès rebaixar la taxa de mora al 4,86%, 18 punts bàsics menys que a tancament de 2019 i 88 punts bàsics menys que un any abans. A més, la taxa de cobertura arriba al 55,6%, és a dir, 1,6 punts percentuals per sobre del tancament de l'any passat.
Els actius improductius nets (NPAs), que uneixen els crèdits dubtosos i els actius adjudicats, han descendit aquest trimestre fins al 3,1% dels riscos totals, molt a prop de l'objectiu del 3% establert al Pla Estratègic 2018-2020.
CREIXEN ELS INGRESSOS PER COMISSIONS I BAIXEN LES DESPESES
El marge d'interessos acumulat durant aquest semestre suma 922 milions d'euros, un 9,4% menys que durant el mateix període de 2019 a causa de l'impacte de la corba de tipus en el rendiment de la cartera creditícia i a la menor contribució d'interessos de la cartera de renda fixa i els dubtosos. No obstant això, el marge creix un 1,3% respecte al primer trimestre de 2020 impactat positivament per l'increment del finançament del BCE remunerada a tipus positius i per l'estalvi en costos financers.
A tancament de juny, les despeses d'explotació arriben a 890 milions d'euros i descendeixen un 2,4% sobre el primer semestre de 2019, mentre que en la comparativa del segon trimestre respecte al primer la caiguda és del 7,1%.
Pel costat dels ingressos, les comissions netes han registrat una evolució "molt positiva", ha dit el banc, amb un avanç del 9,5% interanual aquest semestre (+5,8% enfront del primer trimestre de 2020) gràcies al bon comportament de les relatives al negoci bancari més recurrent amb clients i de les generades pel negoci majorista. Respecte al segon trimestre de l'exercici 2019, el creixement és del 10%.
Per part seva, el resultat 'core' (marge d'interessos i comissions, menys despeses d'explotació) s'ha situat en 335 milions d'euros al segon trimestre, la qual cosa suposa un creixement del 19,6% respecte al trimestre anterior.
Aquest segon trimestre de l'exercici, l'entitat ha realitzat l'aportació anual al Fons Únic de Resolució (FUR) per valor d'uns 60 milions d'euros.