El fabricant neerlandès ASML en dona una de freda i una de calenta amb els resultats del tercer trimestre. La companyia europea ha assenyalat que el benefici durant els darrers tres mesos ha arribat als 1.893 milions d'euros. Aquesta xifra no només suposa un augment de més del 10% respecte a la xifra de l'any anterior, sinó que també ha superat les previsions del consens, que situaven el benefici al tancament del setembre als 1.810 milions. Durant els nou primers mesos, el benefici de la companyia ha repuntat fins als 5.790 milions d'euros (+52%).
- 686,10€
- -0,68%
Tot i això, el valor cau amb ganes en borsa pel fet que la seva cartera de comandes s'ha reduït dràsticament. Segons ha informat ASML, les comandes rebudes entre el gener i el setembre arriben als 10.854 milions, una xifra un 55,4% inferior a la del mateix període del 2022. Al tercer trimestre, la dada és encara pitjor: la retallada arriba al 70,8% del gener al setembre, situant-se als 2.602 milions, xifra que també està un 42,2% per sota de la xifra del segon trimestre.
"El sector dels semiconductors travessa actualment la part baixa del cicle i els nostres clients esperen que el punt d'inflexió sigui visible a finals d'aquest any. Els clients continuen tenint dubtes sobre la manera de recuperar la demanda al sector. Per tant, esperem que el 2024 sigui un any de transició. Basant-nos en la nostra perspectiva actual, adoptem un punt de vista més conservador i esperem una xifra d'ingressos similar a la del 2023. Però també veiem el 2024 com un any important per preparar l'important creixement que esperem per al 2025", ha apuntat Peter Wennink, president i conseller delegat de la companyia neerlandesa.
Encara que ASML manté una considerable cartera de comandes, la indústria de semiconductors ha experimentat un alentiment després que la inflació i els temors d'una recessió colpegessin la despesa dels consumidors. De fet, les vendes de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), el client més gran d'ASML, van caure un 11% al tercer trimestre, segons càlculs de Bloomberg.
Pel que fa als ingressos, les vendes d'ASML es van situar en línia amb les expectatives del consens i van arribar als 6.670 milions d'euros (+15,5%). Fins al setembre, els ingressos van assolir els 20.321,5 milions d'euros, un 37,8% més que un any abans, incloent-hi un augment del 52,2% en les vendes de nous sistemes, fins als 16.256 milions, mentre que la provisió de serveis va reportar ingressos de 4.065 milions, un 0,1% més.
Wennink ha indicat que espera que els ingressos nets al quart trimestre se situïn entre els 6.700 i els 7.100 milions d'euros, amb un marge brut d'entre el 50% i el 51%. De la mateixa manera, ASML ha confirmat la seva "expectativa de fort creixement (+30%) per al 2023" amb un augment de les vendes netes cap al 30% i una "lleugera millora al marge brut" en relació amb el 2022.
La caiguda de la demanda en altres llocs va convertir la Xina al mercat d'ASML més important al trimestre passat, superant Taiwan, i representa a prop de la meitat de les vendes (46%). La companyia neerlandesa és l'únic fabricant dels equips de litografia necessaris per fabricar els semiconductors més avançats, que ha experimentat un augment del negoci al gegant asiàtic pel fet que els fabricants de xips d'aquest país han incrementat les comandes davant els controls a l'exportació. "Els nostres clients xinesos diuen que estan encantats de prendre les màquines que altres no volen. Perquè les seves fàbriques estan preparades. Poden emportar-se les eines", va indicar Wennink a principis d'any.
En aquest sentit, cal recordar que els EUA i els seus aliats occidentals intenten frenar l'exportació de xips i equips de fabricació d'aquests a la Xina. Aquest estiu passat, Washington i Amsterdam van imposar restriccions a ASML perquè enviés a Pequín algunes màquines de litografia ultraviolada profunda per inversió, uns dels seus equips més avançats. ASML ha mantingut que és poc probable que aquestes mesures, que entraran plenament en vigor el 2024, afectin els seus resultats financers del 2023.
Dimarts, el Departament de Comerç dels EUA va anunciar noves restriccions per impedir la venda de xips d'intel·ligència artificial a la Xina. Washington va dir que aquestes pretenen tancar les llacunes que van aparèixer després de les restriccions de l'any passat. Segons la responsable de la cartera de Comerç, Gina Raimondo, l'objectiu del reforç dels controls seria dificultar l'accés de la Xina a xips que podrien ser clau per als avenços en el camp de la intel·ligència artificial (IA) i la computació. Les millores en aquests sectors es podrien aprofitar per incrementar les capacitats tecnològiques de l'Exèrcit xinès.
Per als experts de Bankinter, el valor segueix sent una clara compra encara que la cartera de comandes sigui “molt fluixa”. "Els resultats d'ASML, així com les guies per a l'any 2023, no presenten sorpreses, si bé els missatges conservadors i la feble cartera de comandes podrian afectar avui la cotització del valor. Creiem que ASML manté el seu atractiu a llarg termini basat en la solidesa del seu model de negoci, la seva posició de líder al seu segment i la solidesa del seu balanç (caixa neta de 4.975 milions d'euros)", explica el banc taronja, que atorga un preu objectiu de 765 euros al valor. Aquesta valoració dibuixa un potencial alcista de més del 30% per als títols de la cotitzada neerlandesa.