ep archivo   un hombre reposta combustible en una gasolinera
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

Molts espanyols començaran les vacances en aquestes dates i una de les principals despeses que cal afrontar és el preu del carburant. Per localitzar les benzineres més barates, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat els preus de les estacions de servei a les 13 principals rutes de desplaçament.

Les rutes analitzades corresponen a les sis radials (A-1, A-2, A-3, A-4, A-5, A-6), la del Mediterrani (A-7), la del Cantàbric (A-8), l'Autopista de l'Atlàntic (AP-9), la de la Plata (A-66), l'autopista bascoaragonesa (AP-68), la Mudèjar (A-23) i l'Autovia de Castella (A-62). Si se segueixen aquestes recomanacions, l'OCU assegura que es podrà aconseguir un estalvi de més d'un 15% de combustible.

Les més cares, segons destaca l'OCU en un comunicat, es troben a l'A-1 ia l'A-8. L'A-1, que uneix Madrid amb Irun, és la que presenta el preu mitjà més elevat. Podem trobar la més barata, tant per gasolina com per dièsel, a Izelai Fuel a Alsasua (Navarra). També destaquen per a benzina Alcampo (Alcobendas) i E.Leclerc a Miranda de l'Ebre (Burgos).

Respecte a l'A-8, coneguda com l'autovia del Cantàbric, el combustible més assequible es troba a les benzineres d'Eroski i Petroprix a Ribadeo (Lugo), tant per al proveïment de gasolina com de dièsel. Es podrà estalviar significativament també a Car Oil a Sesmonde (La Corunya) per a benzina i, per a dièsel, a Euskadilowcost a Eitua (Biscaia).

A l'A-2 podem trobar "preus una mica superior a la mitjana", encara que en dièsel és "de les menys cares". Les més assequibles les trobarem Alcalá de Henares (Madrid), en concret les de Ballenoil, GasExpress i Petroprix; juntament amb la benzinera de Bonarea a Jorba (Barcelona).

Respecte a l'autovia que cobreix la ruta de Madrid i la costa del Llevant, l'A-6, l'estació de servei Petrer-Elda i Campsa Express, totes dues a Petrer (Alacant), juntament amb Family Energy a Albacete presenten els preus més competitius. Per dièsel Rodatrans a Roda (Albacete) és la més econòmica.

A l'A-4 i l'A-5 trobem preus elevats en dièsel. Les benzineres més barates a la ruta que uneix Madrid amb Cadis les trobem a Ronda Nord a Sevilla, les de l'Alcampo de Jerez de la Frontera (Cadis) i Petroprix a Madridejos (Toledo). A l'A-5 es troben a Alcorcón (Madrid) per a benzina, però només si va en sentit Madrid; seguida de Petroprix, també a Alcorcón; Ballenoil a Móstoles (Madrid); Buran Energy a Sant Pere de Mèrida (Badajoz).

A l'A-6 les benzineres més competitives són Petroprix a Collado Villalba (Madrid), Plenoil, a la mateixa localitat, i Carbugal, a Sabón (La Corunya). A l'A-7 les més rebaixades es localitzen a Bonarea a Sant Cugat Sesgarrigues (Barcelona) i l'Hospitalet de L’Infant (Tarragona) per al proveïment de benzina. Mentre que per dièsel les més barates són Petroprix de Las Lagunas (Màlaga) les estacions de servei de Campoejido a Puente del Río i l'Ejido (Almeria).

A l'A-62, les estacions de servei més econòmiques són PGS a Ciudad Rodrigo (Salamanca), seguida de la de Low Cost Carburantes a la mateixa Salamanca. Per dièsel, destaca l'estació de servei de Beroil a Buniel (Burgos).

LES AUTOVIES MÉS ECONÒMIQUES

Les estacions de servei més econòmiques les trobem a tres vies. L'A-23, és "una de les rutes amb les benzineres més barates de mitjana", destaca la de l'Alcampo a Osca per a gasolina i dièsel, seguida d'US San Miguel a Villanueva de Gállego (Saragossa). L'estalvi en aquesta ruta és de fins a un 12% en benzina i fins a un 15% en dièsel.

L'A-66 té les seves benzineres més barates a Petroprix i Ballenoil a Mieres (Astúries), però també MoraOil a Zamora i Petrogold a Mèrida (Badajoz). La tercera autovia amb preus més assequibles és l'AP-68, que presenta un nivell mitjà de preus més baixos per al dièsel, excepte al tram basc de la ruta. La benzinera més barata per a aquest carburant és Beroil a San Asensio (La Rioja), seguida de les estacions de servei Bárdenas, Petroprix i Plenoil, totes tres a Tudela (Navarra).

contador