big tech, faamg, amazon, meta, facebook, apple, microsoft, alphabet, google

La Comissió Europea comença a estrènyer la corretja a les grans tecnològiques. Brussel·les ha donat a conèixer aquest dimecres la llista de "guardians" ('gatekeepers', en anglès) del mercat que estaran afectats per la nova Llei de Mercats Digitals ('Digital Markets Act' o DMA, per les sigles en anglès). Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook, Instagram), Amazon i ByteDance (TikTok) i 22 dels seus serveis són els afectats per aquesta normativa que pretén controlar el poder de les 'big tech'.

  • 159,81$
  • 0,31%
  • 186,43$
  • -0,24%
  • 220,69$
  • 1,80%
  • 537,95$
  • 0,30%

En virtut de la DMA, la Comissió Europea pot designar plataformes digitals com a gatekeepers aquelles empreses que proporcionen "una important passarel·la entre les empreses i els consumidors en relació amb els serveis bàsics de plataforma". És a dir, aquelles empreses els serveis de les quals són imprescindibles perquè les empreses arribin als consumidors al mercat digital i que, per tant, tenen una posició dominant.

Les decisions preses avui per l'Executiu comunitari segueixen un procés de revisió de 45 dies dut a terme per la Comissió després de la notificació a Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft de la seva possible condició de gatekeepers. Cal assenyalar que Samsung ha estat l'única tecnològica a caure de la llista inicial.

Per ser designades com a 'gatekeeper', les empreses han de complir una sèrie de requisits: facturar, almenys, 7.500 milions d'euros de forma anual a Europa durant els últims tres anys; tenir amb una capitalització borsària de 75.000 milions d'euros a l'últim exercici; o comptar amb 45 milions d'usuaris actius i més de 100.000 usuaris empresarials l'any. També han d'operar, com a mínim, a tres països de la Unió Europea.

"Els gatekeepers hauran d'adaptar per fi les seves tecnologies i models de negoci per complir les seves obligacions amb la DMA. Oferirà més opcions als consumidors. Crearà noves oportunitats per a les petites empreses tecnològiques innovadores, gràcies, per exemple, a la interoperabilitat, la càrrega lateral, la portabilitat de dades en temps real i l'equitat. En una frase: obrirà les portes d'Internet!", ha celebrat Thierry Breton, Comissari de Mercat Interior i Serveis de la UE, en una publicació a LinkedIn.

SERVEIS AFECTATS

Com hem esmentat anteriorment, han estat 22 els serveis que hauran de complir les exigències de Brussel·les. Aquests engloben tant xarxes socials com motors de cerca, navegadors d'internet o fins i tot sistemes operatius, com ara iOS d'Apple (iOS), Google (Android) o Microsoft (Windows).

Les xarxes socials TikTok, Facebook, Instagram i LinkedIn (Microsoft) estaran subjectes a la DMA, com també els serveis de missatgeria WhatsApp i Messenger (Meta) o els navegadors d'internet Chrome i Safari (Apple). De la mateixa manera, les plataformes d'anuncis d'Amazon, Meta i Google també estaran subjectes a aquesta normativa.

D'altra banda, YouTube (Alphabet) apareix com a única plataforma de vídeo llistada, mentre que Google també ha estat l'únic motor de cerca assenyalat per la Comissió. Els serveis Google Maps, Google Play, Google Shopping. Amazon Marketplace, Meta Marketplace i App Store (Apple) també hauran de complir la DMA.

D'altra banda, Brussel·les ha acceptat els arguments de Microsoft i Apple per no incloure-hi el cercador Bing, el navegador Edge i l'eina de publicitat en línia Microsoft Advertising, a més del sistema de missatgeria d'Apple iMessage o el sistema operatiu de l'iPad d'Apple (iPadOS) en aquesta llista. Tot i això, l'Executiu ha iniciat una investigació per decidir si hauran de complir aquesta normativa. Cal assenyalar que la Comissió també ha descartat els serveis de correu Gmail i Outlook.com, a més del navegador de Samsung.

OBLIGACIONS

Després de la resolució de Brussel·les, les sis empreses esmentades disposen de sis mesos per complir tota la llista d'obligacions de la DMA. No obstant això, algunes de les obligacions es començaran a aplicar des de ja, com ara l'obligació d'informar la Comissió de la intenció d'adquirir una altra companyia, a més de designar un interlocutor per tractar amb la Comissió qualsevol possible incompliment o investigació.

"Correspon a les empreses designades garantir i demostrar el seu compliment efectiu. Per això, disposen de 6 mesos per presentar un informe de compliment detallat en què exposin com compleixen cadascuna de les obligacions de la DMA", explica el comunicat de l'Executiu comunitari.

La norma també obliga aquestes companyies a no donar un tracte favorable als seus serveis als seus motors de cerca i serveis de missatgeria en comparació amb els productes oferts per tercers i a oferir diversos mètodes de pagament. De la mateixa manera, no podran impedir que els usuaris desinstal·lin qualsevol aplicació preinstal·lada ni que adquireixin una altra aplicació mitjançant una botiga de la competència. A més, tampoc no podran creuar dades dels seus múltiples serveis (Alphabet, per exemple, no podria combinar les dades obtingudes a través de Google i de YouTube) o utilitzar les dades que obtenen dels seus clients empresarials per competir amb ells.

Així mateix, si una gatekeeper no compleixi les obligacions establertes per la DMA, la Comissió pot imposar multes de fins al 10% del volum de negocis mundial total de l'empresa, que poden arribar fins al 20% en cas d'infracció reiterada.

"En cas d'infraccions sistemàtiques, la Comissió també està facultada per adoptar mesures correctives addicionals, com obligar un operador a vendre una empresa o parts o prohibir-li l'adquisició de serveis addicionals relacionats amb l'incompliment sistèmic", afegeix Brussel·les.

"En cas que les gatekeepers no compleixin, s'enfrontaran a fortes sancions. Cap plataforma en línia pot comportar-se com si fos "massa gran per preocupar-se'n". Ja era hora que Europa estableixi les seves regles del joc per endavant, proporcionant un marc jurídic clar i aplicable en lloc d'haver de dependre d'una llarga (i no sempre eficaç...) investigació antimonopoli", ha afirmat Breton.

contador