l expansion d apple pay passera par des batailles locales

Tots els ulls estan posats sobre una Apple plena de dubtes. Que el gegant tecnològic de Cupertino no travessa el seu millor moment no és una cosa nova, però els últims mesos semblen haver fet efecte en la imatge d'una companyia que fa no tant semblava inexpugnable. La caiguda de la demanda dels seus productes al mercat asiàtic, especialment a la Xina, així com altres titulars negatius han fet efecte en el valor, que amb prou feines puja un 2% des del començament d'any, una cosa força cridanera si es compara amb els seus grans competidors. Per això, la Conferència Mundial de Desenvolupadors (WWDC, per les sigles en anglès) és molt important per a la companyia dirigida per Tim Cook.

  • 210,62$
  • -1,63%

Aquest esdeveniment anual, que començarà aquest dilluns 10 de juny i s'estendrà fins el divendres 14, servirà perquè la companyia doni a conèixer les darreres versions d'alguns dels seus sistemes operatius, entre els quals s'inclouen iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, tvOS 18, watchOS11 i visionOS2. Però el focus està, per a sorpresa de ningú, sobre la intel·ligència artificial (IA).

Segons revela Bloomberg, la companyia estaria preparant-se per donar a conèixer la seva aproximació en aquesta tecnologia, que podria portar una associació amb OpenAI i el seu famós i revolucionari ChatGPT.

D'acord amb aquesta informació, el nou sistema d'IA de la companyia es dirà Apple Intelligence i arribarà a les noves versions dels sistemes operatius dels dispositius d'Apple. Potser el més interessant és que la companyia no obligaria a passar per l'anella a tots els usuaris, ja que aquestes funcionalitats podrien ser opcionals i requeriran models amb característiques tècniques específiques. Per exemple, només les podran utilitzar usuaris que disposin de l'iPhone 15 Pro o models superiors que surtin aquest any o usuaris d'iPad i Mac amb xips M1.

L'enfocament de la companyia serà integrar la intel·ligència artificial en tantes aplicacions com sigui possible, anant més enllà de la generació d'imatges o vídeo i apostant per funcions d'ús més estès i habitual. En aquest sentit, sembla que la companyia apostarà pel resum de pàgines webs i textos com ara correus electrònics o missatges, així com de totes les notificacions rebudes durant un període de temps. De la mateixa manera, la IA d'Apple podria crear respostes detallades a aquests correus i missatges en nom de l'usuari, generar emojis mitjançant la IA o transcriure notes d'àudio i enregistraments.

Una de les novetats principals podria ser una renovació de Siri, l'assistent de veu de la companyia, basada en models lingüístics de grans dimensions (LLM, per les sigles en anglès). Segons aquestes informacions i les d'altres mitjans especialitzats, s'espera que Apple mostri una Siri capaç d'entendre ordres complexes amb precisió, com ara editar una foto o resumir un article.

Amb tot, el punt més destacat i esperat no té tant a veure amb Apple com amb Microsoft. I és que Bloomberg informa que la IA d'Apple es basarà en la seva pròpia tecnologia, però també en la d'OpenAI, la companyia dirigida per Sam Altman i en què Microsoft ha invertit centenars de milions de dòlars. Segons aquesta publicació, l'associació amb Open AI li permetrà aprofitar les capacitats de ChatGPT mentre Apple desenvolupa la seva solució.

Els serveis es basaran en el processament al dispositiu o al núvol, depenent de la sofisticació de la tasca. Els nous sistemes operatius inclouran un algorisme per determinar quin enfocament cal adoptar per a cada tasca concreta.

VALORACIONS

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, assenyala que Apple "s'ha quedat fora de la carrera per la intel·ligència artificial", ja que "no ha presentat un pla sòlid, mentre que els seus competidors tecnològics, com ara Microsoft i Google, han estat corrent sense descans per treure els models d'intel·ligència artificial més eficients i impressionants per guanyar terreny".

Tot i això, poques vegades la companyia de Cupertino ha estat la primera en adoptar una nova tecnologia. Els telèfons intel·ligents o els rellotges intel·ligents ja existien abans que Apple llancés l'iPhone o l'iWatch, però la companyia ha estat capaç de deixar la seva empremta en aquests camps. Aquest factor és el que il·lusiona el mercat.

En aquest sentit, Ozkardeskaya destaca que les accions d'Apple han recuperat gran part de les pèrdues relacionades amb la IA gràcies a l'esperança que finalment es produeixi una associació que faci que els dispositius d'Apple "tornin a ser atractius".

"Afortunadament, molts inversors no veuen Apple com una empresa de tecnologia punta, sinó més aviat com una marca de luxe que ven milions d'equips que podrien albergar qualsevol model d'IA raonablement apreciat. Però tothom està d'acord que Apple deu desenvolupar la seva oferta dIA ràpidament, i la WWDC d'aquesta setmana és una línia a la sorra. O Apple presenta un pla d'IA satisfactori i veu com el preu de les seves accions arriba a un rècord, o la setmana acabarà amb decepció i Apple tornarà els guanys relacionats amb la IA. El que és segur és que el món està mirant”, sentencia.

contador