ep viviendas de segunda mano en oviedo compraventa alquiler
EUROPA PRESS

Les famílies han d'acreditar que es troben en situació de vulnerabilitat per poder sol·licitar la moratòria o la condonació del lloguer. No obstant això, aconseguir la documentació necessària s'està convertint en una àrdua tasca per les traves burocràtiques, cosa que provoca que les sol·licituds estiguin arribant amb comptagotes a les oficines dels grans tenidors d'habitatge, segons indiquen fonts del sector.

Els inquilins que es troben en situació d'atur han d'obtenir un certificat a través de la seu electrònica del SEPE. Aquest tràmit s'està demorant per la ingent càrrega de treball que estan suportant les oficines d'ocupació, a causa de l'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) presentats aquestes últimes setmanes i el reconeixement dels subsidis per desocupació.

Una situació similar viuen els autònoms, que han de sol·licitar el certificat de cessament d'activitat a l'Agència Tributària. Aquest organisme també es troba ara mateix pràcticament desbordat, enmig de la campanya de la declaració de la renda 2019.

En tots dos casos cal presentar també el certificat d'empadronament, un altre tràmit que s'ha allargat per la impossibilitat d'adquirir-lo presencialment. Amb el confinament, es pot obtenir per Internet, però només s'adquireix al moment si la sol·licitud es realitza amb signatura electrònica. Si no és el cas, es rep a través de correu postal en un termini aproximat de deu dies hàbils.

Per intentar alleugerir aquests processos, el Govern i els sindicats de Funció Pública van acordar aquest dilluns que les oficines de l'Administració s'obrin al públic a partir del 25 de maig. Això sí, només s'hi podrà anar amb cita prèvia i hi haurà limitació de l'aforament. Per a atendre el major nombre de persones possible, les oficines podran romandre obertes fins a les 21.00 hores.

D'altra banda, els inquilins han d'obtenir al Registre de la Propietat una nota que demostri que cap dels membres de la unitat familiar és propietari d'un habitatge a Espanya. Aquesta documentació es pot sol·licitar per correu electrònic, encara que les oficines estan obertes en considerar-se "servei essencial".

LA MORATÒRIA ES POT SOL·LICITAR FINS AL 2 DE JULIOL

El termini per a sol·licitar la moratòria o la condonació del lloguer expirava el 2 de maig, però, conscient de la situació, el Govern va decidir ampliar-lo fins al 2 de juliol. Així, els inquilins disposen de dos mesos més per aconseguir la documentació necessari que els acrediti com a famílies vulnerables.

En concret, poden sol·licitar una moratòria o la reducció del 50% del lloguer durant el temps que es prolongui l'estat d'alarma, amb la possibilitat d'ampliar-lo fins a quatre mesos. En el cas de les moratòries, es retornaran les quantitats ajornades sense cap mena d'interès durant els següents tres anys.

Les principals promotores espanyoles (Via Célere, Neinor Homes, Metrovacesa, Habitat i Aedas Homes) es van avançar al Govern i van permetre un ajornament de dues mensualitats. En un mes, el 20% dels seus clients es va acollir a aquesta mesura. La xifra aproximada d'inquilins que ha demanat la moratòria als grans tenidors encara es desconeix, però fonts del sector assenyalen que, de moment, han estat poques, a l'espera que se'n produeixin moltes més quan es resolguin els tràmits burocràtics.

Les complicacions amb la paperassa també se sofreixen a l'hora de sol·licitar al banc una moratòria del pagament de la hipoteca. Però en aquest cas, les entitats financeres pretenen relaxar els requisits per accedir a aquesta mesura i fer-la molt més accessible que la del Govern. De fet, n'hi haurà prou amb una declaració responsable del client, facilitant l'accés de moltes més famílies a l'ajornament.

La declaració responsable també es pot utilitzar per a les moratòries del lloguer, encara que quan finalitzi l'estat d'alarma, l'inquilí disposarà d'un mes per aportar els documents que faltin.

Noticias relacionadas

contador