ep amd ryzen 9 5900x
YOUTUBE/AMD - Archivo

AMD no està disposada a quedar-se enrere a la carrera per liderar el mercat de xips d'intel·ligència artificial (IA). Per això, la companyia ha presentat a Computex, conferència de tecnologia celebrada a Taiwan, la seva nova sèrie Ryzen AI 300, la tercera generació de processadors mòbils habilitats per a ordinadors amb IA, així com la seva sèrie de processadors més potent, els Ryzen 9000 per a escriptori.

"Aquest és un moment increïblement emocionant per a AMD, ja que la ràpida i accelerada adopció de la IA està impulsant una demanda més gran de les nostres plataformes informàtiques d'alt rendiment", ha assenyalat Lisa Su, presidenta i consellera delegada de l'empresa.

AMD ha detallat que els seus nous xips consten de grans components com CPU "Zen 5" de propera generació, construït des de zero per aconseguir un rendiment líder i eficiència energètica que abasta des de superordinadors i el núvol fins a PC.

A més d'NPU AMD XDNA 2 que ofereix 50 TOPS de rendiment de processament d'IA i fins i tot el doble d'eficiència energètica projectada per a càrregues de treball d'IA generativa en comparació amb la generació anterior.

L'NPU basada en l'arquitectura AMD XDNA 2 és la primera i única NPU de la indústria que admet el tipus de dades avançat Block FP16, cosa que ofereix una major precisió en comparació "amb els tipus de dades de menor precisió utilitzats per les NPU de la competència sense sacrificar el rendiment”.

"Junts, els gràfics Zen 5, AMD XDNA 2 i AMD RDNA 3.5 permeten experiències d'IA de propera generació en ordinadors portàtils amb processadors AMD Ryzen AI sèrie 300", ha subratllat la companyia.

"A Computex, estem orgullosos de comptar amb Microsoft, HP, Lenovo, Asus i altres socis estratègics per llançar els nostres processadors Ryzen per a ordinadors d'escriptori i portàtils de propera generació", ha afegit Su.

En aquest sentit, els socis de l'ecosistema han mostrat com treballen amb AMD per desbloquejar noves experiències d'IA per a PC. Microsoft ha destacat la seva associació de llarga durada amb AMD i ha anunciat que els processadors AMD Ryzen AI sèrie 300 superen els requisits de PC Copilot+.

HP ha donat a conèixer noves PC Copilot+ amb tecnologia AMD, incloent-hi l'HP Pavilion Aero, i ha mostrat el generador d'imatges Stable Diffusion XL Turbo executant-se localment en un ordinador portàtil HP amb un processador Ryzen AI 300 Series.

Lenovo ha revelat els propers ordinadors portàtils comercials i de consum amb processadors Ryzen AI sèrie 300 i ha emfatitzat com està aprofitant Ryzen AI per habilitar el nou programari Lenovo AI.

Mentres que Asus ha ensenyat una àmplia cartera de PC amb IA per a usuaris empresarials, consumidors, creadors de contingut i jugadors amb processadors Ryzen AI sèrie 300.

Així mateix, AMD ha llançat els seus processadors d'escriptori Ryzen sèrie 9000 basats en l'arquitectura Zen 5, que ofereixen un rendiment líder en jocs, productivitat i creació de contingut. "Els processadors AMD Ryzen 9 9950X són els processadors d'escriptori de consum més ràpids del món", ha detallat la companyia.

D'altra banda, AMD ha anunciat la targeta gràfica per a estació de treball Radeon PRO W7900 de doble ranura, optimitzada per oferir rendiment d'IA escalable per a plataformes que admeten múltiples GPU.

Noticias relacionadas

contador