El govern alemany ha arribat aquest dimecres a un acord per a la nacionalització de l'empresa de serveis públics Uniper.
Després de pactar al juliol el rescat de la importadora de gas més gran amb 15.000 milions d'euros, l'Estat comprarà ara la participació del 56% de la finlandesa Fortum per 500 milions d'euros. L'Estat alemany passarà a tenir al voltant del 98,5% d'Uniper.
En un comunicat emès aquest matí, Fortum ha dit que aquest acord li permetrà desprendre's d'Uniper i tornar a centrar-se en la generació d'energia nòrdica neta com a negoci principal. La finlandesa explica que, fins ara, Uniper ha acumulat a prop de 8.500 milions d'euros en pèrdues relacionades amb el gas i "no pot seguir complint el seu paper com a proveïdor crític. Per això, la solució acabada de trobar passa pel control de l'Estat alemany".
El CEO i president de Fortum, Markus Rauramo, ha declarat que, “en les circumstàncies actuals dels mercats energètics europeus, i reconeixent la gravetat de la situació d'Uniper, la desinversió en aquesta és el pas correcte, no només per a Uniper, sinó també per a Fortum". Rauramo ha reconegut que "el paper del gas a Europa ha canviat fonamentalment des que Rússia va atacar Ucraïna, i també ho han fet les perspectives d'una cartera amb alt contingut de gas".
Segons l'acord, Uniper té previst emetre 4.700 milions de noves accions ordinàries nominatives, que l'Estat alemany té previst subscriure a un valor nominal d'1,70 euros per acció. El banc estatal alemany KfW proporcionarà a Uniper el suport de liquiditat addicional necessari fins que es completi aquesta ampliació de capital de 8.000 milions d'euros.
Quan l'ampliació de capital es completi, l'Estat alemany té previst comprar els aproximadament 293 milions d'accions de Fortum a Uniper a 1,70 euros per acció, és a dir, per un total de 500 milions d'euros. En aquest moment, s'activarà la clàusula de canvi de control a l'acord de finançament i l'Estat alemany proporcionarà el finançament per al reemborsament del préstec d'accionista de Fortum de 4.000 milions d'euros concedit a Uniper i l'alliberament de la garantia de l'empresa matriu de 4.000 milions d'euros.
Les parts també han acordat que Fortum tindrà un dret de primera oferta en cas que Uniper pretengui desprendre's de tots o part dels seus actius hidroelèctrics i nuclears suecs fins a finals del 2026.