ep manifestantes de alcoa marchan por un futuro para la industria electrointensiva en a coruna
M. Dylan - Europa Press - Archivo

Un anunci empresarial que ha desfermat una tempesta política i laboral. O més aviat, una altra tempesta. Alcoa va anunciar aquest dijous una severa retallada d'ocupació a Espanya, el segon en poc més d'un any. En concret, la reducció de la seva plantilla en 534 llocs de treball de la seva planta de San Cibrao, a Lugo, gairebé la meitat del total. No obstant això, no és una xifra definitiva, ja que està disposada a rebaixar-la.

La multinacional reconeix que la retallada està motivada per la situació insostenible en què es troba, a causa de l'elevat cost de l'electricitat i l'evolució del preu de l'alumini. Però aquesta situació no és un compartiment segellat, i es podria reduir l'impacte sobre l'ocupació durant les negociacions que s'obren a partir d'ara.

El grup nord-americà es remet, de moment, al comunicat oficial fet públic aquest dijous, en el qual indica que la factoria de Lugo no és competitiva, la qual cosa ha comportat un impacte sobre els resultats que preveu continuï en el futur.

A TROMPADES AMB LA' INTERROMPIBILITAT'

Cal recordar que Alcoa és una de les indústries considerades electrointensivas, per l'elevat consum de llum que requereix la seva producció. I que fins ara s'ha vist beneficiada per la denominada ‘interrompibilitat'. Es tracta d'una espècie de subvenció estatal encoberta per la qual s'ha compensat aquestes indústries d'alt consum de llum a canvi d'exigir-los que redueixin el consum, que l'interrompin en cas de necessitat, per no col·lapsar el sistema.

Aquesta pot ser una de les opcions sobre la taula, reforçar aquesta figura. No obstant això, la multinacional no es pronuncia sobre aquest tema i indica que, de moment, s'ha limitat a iniciar el procés de negociació.

I queden setmanes per endavant. El primer pas, segons indica Alcoa, són reunions de caràcter informal amb els representants dels treballadors, que duraran tres setmanes; i, després, en funció d'aquestes, començarà la negociació formal d'acomiadament col·lectiu. De manera similar al que es va anunciar fa uns mesos per a les seves fàbriques d'Avilés i La Corunya. I és aquí on poden rebaixar-se les xifres. “No hi ha cap decisió [definitiva] fins que les negociacions no hagin conclòs”, indica.

La planta de Lugo d'Alcoa suposa prop del 30% del PIB de la província gallega. Actualment, suma més de 1.000 ocupacions. No obstant això, els indirectes derivats a altres indústries de la zona eleven el possible impacte d'un tancament total a prop de 3.000 persones. Per això, torna a sorgir el debat de si és possible la nacionalització per buscar alternatives per a la factoria. Una intervenció que reclama el comitè d'empresa. De moment, el Govern s'ha manifestat a través de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, que ha recordat que, aquests últims anys, la multinacional ha rebut “moltes ajudes públiques”.

Noticias relacionadas

contador