ep archivo   logo de banco santander 20230904191803
BANCO SANTANDER - Archivo

El dividend de Banco Santander és el centre de tots els focus. L'entitat càntabra està a punt per anunciar el primer dividend emmarcat dins de la nova política de remuneració a l'accionista, anunciada al començament d'any. Aleshores, Santander es va comprometre a elevar el 'pay out' del 40% al 50% sobre el seu benefici net, raó per la qual el mercat espera que el dividend pugi aproximadament a uns 2.600 milions d'euros després de guanyar uns 5.241 milions durant el primer semestre de l'any, un 7% més en taxa interanual.

  • 4,32€
  • -0,24%

D'aquesta quantitat, es preveu que al voltant de la meitat, uns 1.300 milions, es reparteixin en efectiu, a causa de l'actual política del banc de retribuir als accionistes en metàl·lic i mitjançant programes de recompres d'accions, per amortitzar-los posteriorment.

En aquest sentit, el consens espera que el dividend en metàl·lic sigui aproximadament de 0,08 euros bruts per acció, un 37% més que l'anunciat l'any passat a finals de setembre del 2022, quan va confirmar un dividend de 0,0583 euros.

Durant els darrers anys, la companyia càntabra acostuma a aprovar el setembre el primer dividend de l'exercici a compte dels resultats de l'exercici, que posteriorment reparteix al començament de novembre.

De la mateixa manera, es preveu que destini uns 1.300 milions d'euros a un nou programa de recompra d'accions que, a preus actuals de mercat, permetria al banc adquirir una mica més de 370 milions d'accions, representatives del 2,3% del capital.

Així mateix, s'espera que el banc amortitzi les accions una vegada readquirides, cosa que permetria reduir el capital social i augmentar el valor dels títols en circulació. El nombre d'accions s'ha reduït al voltant d'un 7% des de màxims del 2020 i se situa ara a nivells prepandèmia, concretament del 2017. Des del començament d'any, els títols del banc han repuntat per sobre del 20%.

Santander va tancar l'abril el seu últim programa de recompra d'accions, per al qual va destinar més de 921 milions d'euros per adquirir un 7% del capital social. Això, segons va explicar el conseller delegat de l'entitat, Héctor Grisi, va suposar la retirada de més de 1.100 milions d'accions del mercat.

Com diem, Santander va obtenir un benefici atribuït de 5.241 milions d'euros al primer semestre del 2023, un 7% més que durant el mateix període de l'any anterior, gràcies al fort creixement dels ingressos, especialment a Europa, que va neutralitzar l'augment interanual de les provisions a Amèrica del Nord i Amèrica del Sud. Durant el segon trimestre estanc, el benefici atribuït va augmentar un 14% enfront del mateix trimestre de l'any anterior, fins als 2.670 milions d'euros. El nombre de clients del grup va créixer en nou milions durant els dotze últims mesos, fins als 164 milions.

Recentment, el banc càntabre ha reestructurat el negoci al voltant de cinc àrees globals. En aquest sentit, Santander ha decidit consolidar els negocis de banca minorista i comercial i de consum de tots els mercats sota el paraigua de dues noves àrees de negoci globals: Retail & Commercial (dirigida per Daniel Barriuso) i Digital Consumer Bank (liderada per José Luis de Mora). Les altres tres àrees són Payments, que inclou PagoNxt (encapçalada per Javier San Félix) i Global Cards (dirigida per Matías Sánchez); Corporate & Investment Banking, gestionat per José M. Linares; i Wealth Management & Insurance, dirigida per Víctor Matarranz.

Amb aquests canvis, la companyia espera "aconseguir els objectius estratègics marcats a l'Investor Day de febrer per, d'entre altres coses, augmentar el nombre de clients en 40 milions de cara al 2025, incrementar el retorn sobre el capital tangible (RoTE) al 15-17% i assolir un creixement de doble dígit de mitjana anual a la suma del valor comptable tangible (TNAV) per acció més el dividend per acció al llarg del cicle”.

Noticias relacionadas

contador