La unitat de negoci Inypsa CW Infrastructures d'Airtificial, amb important presència a Amèrica Llatina, ha signat dos acords al Perú en projectes d'enginyeria civil "amb gran impacte social" i centrats en la gestió de recursos hídrics, segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El valor total dels dos contractes ronda els 1,4 milions d'euros.
- 0,10€
- -0,11%
El primer acord, aconseguit amb OHLA, té una durada de sis mesos, puja a prop d'1 milió d'euros i comprèn el disseny constructiu de les solucions integrals del congost Aluvión. Aquest congost, explica la companyia, s'integra dins del Pla Integral per al control d'inundacions que va elaborar Autoritat de la Reconstrucció amb Canvi (ARCC), entitat del Govern del Perú encarregada de liderar i implementar la reconstrucció de la infraestructura danyada i destruïda pel Fenomen d'El Niño Costero. Aquest fenomen meteorològic assola periòdicament la regió, i cada vegada amb més intensitat a causa dels efectes del canvi climàtic.
"El disseny de les proteccions d'aquests congosts és vital per evitar que, durant la temporada de pluges o fenòmens mediambientals extrems, com El Niño o El Niño Costero, s'activin. La presència de pluges, pendents pronunciats i sediments i roques a la zona provoca el desplaçament violent d'una massa de fang i roques de grans dimensions que es mou a gran velocitat, cosa que pot empitjorar si es produeixen desbordaments de rius i posar en perill la vida dels centenars de milers de persones que viuen a les zones baixes de les valls", destaca Airtificial.
Així mateix, el segon acord signat amb el Govern del Perú està valorat en uns 0,4 milions d'euros, té una durada de sis mesos i inclou l'estudi de l'estat actual de la seguretat de tres preses. El projecte, llançat per l'entitat governamental d'Autoritat Nacional de l'Aigua (ANA), ha estat adjudicat a la unitat de negoci d'Airtificial pel seu paper com a referent mundial en aquest camp. La unitat de negoci d'Airtificial, per exemple, ha treballat recentment en projectes similars a diverses preses gestionades per la Confederació Hidrogràfica del Guadiana.
L'objectiu principal d'aquest nou projecte és la inspecció tècnica de tres preses: Gallito Ciego, Tinajones i San Lorenzo. Aquestes preses tenen una capacitat d'embalsar, respectivament, 414 milions de metres cúbics, 294 milions de metres cúbics i 196 milions de metres cúbics, que serveixen per irrigar les zones cultivables i nodrir les centrals hidroelèctriques. Cal ressaltar en aquest projecte que la metodologia que farà servir Airtificial està basada en l'anàlisi de riscos mitjançant el mode de fallades potencials, una tècnica que s'està imposant en el camp de la seguretat de preses com a evolució dels tradicionals estudis basats en hipòtesis estàndard de disseny", afegeixen.
El CEO d'Airtificial, Guillermo Fernández de Peñaranda, ha celebrat l'anunci, ja que "aquestes noves adjudicacions reforcen el posicionament de la unitat de negoci d'Infraestructures en un mercat i uns projectes similars als que ha estat treballant els darrers anys".
"A més, es tracta de projectes d'obra civil amb un important component social i mediambiental, ja que busca protegir un percentatge important de la població andina davant les inclemències mediambientals que s'estan agreujant a causa del canvi climàtic", ha explicat el conseller delegat.
Inypsa CW Infrastructures, especialitzada en la gestió dels recursos hídrics, entre altres infraestructures civils, s'ha posicionat durant els últims anys com a enginyeria de referència a la regió andina després de concloure amb èxit projectes de proteccions de defenses riberenques de diversos rius. Aquests projectes han estat fonamentals, ja que, en temporades anteriors de pluges, els rius s'han desbordat i han inundat valls senceres, afectant la vida de milers de persones.