ep centro de airbus
JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS - Archivo

Airbus està caient aquest divendres un 7% després d'anunciar aquest dijous, al tancament del mercat, que no hi ha hagut cap nova comanda al febrer (comparat amb els quatre avions que se'ls va encarregar el febrer de 2019), encara que al mateix temps també ha comunicat que no va haver-hi cap cancel·lació. D'altra banda, Bloomberg ha informat que la companyia es planteja retallar la producció del seu model A330neo després que l'aerolínia AirAsia X, el major client d'aquest model, hagi ajornat les comandes pels efectes del coronavirus.

  • 134,36€
  • -0,28%

A l'acumulat de 2020, el nombre de comandes netes arriba a 274 avions (comparat amb els -99 de 2019, amb 4 comandes i 103 cancel·lacions). Pel que fa als lliuraments, al febrer se'n van realitzar 55 (49 al febrer de l'any passat) i a l'acumulat de l'any, sumen 86 avions (comparats amb els 88 de l'acumulat de 2019). El 'backlog' (cartera de comandes) es va situar en 7.670 avions (comparat amb els 7.390 de febrer de l'any passat).

Segons els analistes del Sabadell, la falta de comandes al febrer "és una dada que no sorprèn, donat el clima d'incertesa que viu el sector per l'extensió del coronavirus". Afegeixen que les dades acumulades "encara reflecteixen que Airbus va començar l'any amb molta força, amb un nombre importants de comandes del model A321". També valoren "favorablement que el nombre de cancel·lacions s'hagi reduït significativament enguany i que de moment no hi hagi hagut cancel·lacions al febrer".

A més, recorden que "actualment el backlog de comandes d'avions comercials d'Airbus és el més gros en 8 anys de producció, per la qual cosa la capacitat per recol·locar les seves comandes és elevada, minimitzant per tant l'impacte transitori causat per la propagació del coronavirus".

Al febrer, Airbus va anunciar una reestructuració de plantilla de 13.000 empleats a Espanya, concretament a la divisió de Defensa i Espai, que engloba al 70% dels seus treballadors espanyols, amb l'objectiu de "ser més competitius i créixer de cara al futur". El 2019, la companyia va perdre 1.362 milions d'euros, llastrada per les sancions de gairebé 3.600 milions d'euros que va haver d'afrontar per evitar processos judicials, i d'una enèsima provisió pel seu avió de transport militar A400M i malgrat el rècord obtingut a les vendes d'aparells comercials.

Noticias relacionadas

contador