ep archivo   fachada y letras del edificio de aena piovera azul sede central de la empresa en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'operador aeroportuari espanyol Aena ha explicat que està recuperant "alguns dels seus sistemes" després de la incidència patida amb l'empresa de ciberseguretat Crowdstrike i Microsoft, que ha causat nombrosos retards a aeroports de tot el món i altres problemes en empreses de tota mena.

  • 191,10€
  • 0,84%

La companyia ha explicat que tots els aeroports de la xarxa estan operatius, encara que en alguns s'opera "inevitablement" amb "més lentitud del que és habitual", cosa que hi està provocant "alguns retards".

"Durant les primeres hores del matí es van activar els sistemes de contingència i es van gestionar alguns processos de manera manual per mantenir les operacions que, de moment, compleixen amb la programació del dia, encara que amb algunes demores", ha assenyalat la cotitzada en un comunicat.

Aena també ha indicat que "algunes" aerolínies estan "reprogramant les seves operacions" i que les companyies aèries i aeroports d'altres gestors internacionals afectats pel mateix problema "també estan tractant de recuperar totalment els sistemes".

"Les operacions tant de sortida com d'arribada s'estan produint amb demores que cada vegada són menors, però no s'han paralitzat en cap moment", sentencia Aena, que remet al compte oficial a la xarxa social X, @aena, per trobar informació actualitzada "amb la major celeritat possible".

Com hem dit, la incidència ha provocat problemes en companyies de tota mena de sectors, com la Borsa de Londres i altres empreses financeres, a causa d'una fallada relacionada amb la plataforma de ciberseguretat al núvol Falcon. La plataforma és compatible amb MacOS i Linux, però el principal problema ha radicat als sistemes Windows de Microsoft.

Quan Falcon falla, els sistemes amb Azure i Windows són incapaços de garantir la seguretat del sistema i el paralitzen, provocant els milions de pantalles blaves que han notificat empreses de tot el món. També s'han trobat problemes amb companyies que utilitzen el paquet de serveis Microsoft 365.

George Kurtz, president i conseller delegat de CrowdStrike, ha explicat que la companyia està "treballant activament" amb els clients afectats per "un defecte trobat en una única actualització de contingut per a hosts Windows", els quals, igual que els de Linux, no estarien afectats. De la mateixa manera, el directiu ha assegurat que la incidència "no és un incident de seguretat ni un ciberatac".

"El problema ha estat identificat, aïllat i s'hi ha implementat una solució. Remetem els clients al portal de suport per obtenir les darreres actualitzacions i seguirem proporcionant actualitzacions completes i contínues al nostre lloc web. A més, recomanem a les organitzacions que s'assegurin de que es comuniquen amb els representants de CrowdStrike a través dels canals oficials.

CAIGUDES A BORSA

Tot i que la cosa sembla haver-se controlat i està en vies de ser solucionada, les borses cotitzen en vermell. Els més afectats són els valors tecnològics, sobretot CrowdStrike i Microsoft, encara que les aerolínies també estan patint. Amb tot, altres empreses de ciberseguretat com Palo Alto Networks o Cloudflare estan aconseguint capitalitzar aquest episodi.

Dan Coatsworth, analista d'AJ Bell, opina que és "massa aviat" perquè els inversors "calculin l'impacte financer o la reputació d'aquestes empreses". "Els mercats borsaris van continuar funcionant amb normalitat malgrat les notícies. Els preus dels futurs impliquen una petita reculada quan Wall Street obri les portes més tard, però fins ara els inversors no han donat mostres de pànic. Una altra cosa és si això seguirà sent així a mesura que avanci el dia", reflexiona.

Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, és menys optimista. Segons aquesta analista, el sentiment d'aversió al risc s'està apoderant del mercat i espera que les accions tecnològiques agreugin les pèrdues de les darreres jornades. "Aquest episodi arriba en un moment delicat per als mercats, en què estan preocupats per la discòrdia política als Estats Units, un segon mandat proteccionista del president Trump i un alentiment de l'economia del món desenvolupat", recorda aquest estrateg.

Noticias relacionadas

contador