Aena i Cellnex han comunicat la posada en servei de la primera xarxa privada basada en tecnologia 5G a l'aeroport de Sant Sebastià. El projecte pilot, alhora, és pioner en el panorama aeroportuari europeu.
- 197,80€
- -2,37%
- 28,95€
- 0,63%
Fruit de l'aliança tancada entre les dues companyies, Cellnex ha estat l'encarregada d'instal·lar i desplegar aquesta xarxa 5G, sobre la qual es desenvoluparan diversos casos d'ús vinculats a l'operativa amb drones, fonamentalment en matèria de seguretat i monitoratge avançat, i l'adquisició, recopilació i tractament segur de dades mediambientals (gasos i partícules en suspensió, temperatura, humitat i soroll) a través de la Plataforma SmartBrain de Cellnex.
"La cinquena generació de comunicacions mòbils, més coneguda com a 5G, revolucionarà els processos de transformació digital gràcies a la seva alta velocitat de transmissió de dades, la seva baixa latència, la seva capacitat de gestió d'una alta densitat de dispositius connectats i, especialment, per la seva elevada disponibilitat i fiabilitat", ha explicat Cellnex.
En la seva aplicació aeroportuària, el 5G suposarà un abans i un després, convertint-se en la base per al futur desenvolupament de l'aeroport i constituint-se a la base per a una enorme gamma de noves aplicacions i funcionalitats que permetran un servei més eficient i sostenible.
Cellnex compta per a aquest projecte amb la col·laboració de Nokia com a partner per a la xarxa 5G, i amb Inetum per a l'ús de drones, el seu subministrament i la seva operativa.
A nivell global, Aena ha identificat el 5G com una de les tecnologies clau per al procés de transformació digital. Tot i que la connectivitat als aeroports és un fet des de fa uns anys, el salt a aquesta nova tecnologia permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions. El 5G facilitarà l'avenç del internet de les coses (IoT), la implementació del BigData, la realitat virtual i augmentada, i la intel·ligència artificial.
Aquesta nova tecnologia, les aplicacions i les funcionalitats que hi giren, potenciaran igualment la gestió sostenible de l'activitat aeroportuària, compatibilitzant-la amb la conservació de l'entorn natural i la gestió ambiental.
El cap de la divisió d'ideació i emprenedoria d'Aena, Pablo López Loeches, ha destacat la importància de "disposar d'una xarxa 5G privada a un dels nostres aeroports que ens permeti provar casos d'ús aeroportuaris específics que requereixen d'alta capacitat, baixa latència" i alta densitat de dispositius, a més a més d'una nova capa de connectivitat que ofereixi a la comunitat aeroportuària la possibilitat de disposar d'un servei de transmissió de dades de gran fiabilitat i alta disponibilitat”.
A més, ha afirmat que "la realització d'aquestes proves ens permetrà identificar el grau de maduresa de la tecnologia 5G i en quina mesura es pot adaptar a les necessitats d'Aena per millorar els nostres serveis interns de connectivitat".
Per la seva banda, Miquel Mir, director de Negoci Empreses a Cellnex Espanya ha indicat "la importància de les infraestructures de telecomunicacions i tecnologies com el 5G per contribuir a l'optimització dels processos en entorns tan complexos com els aeroports on la seguretat i l'eficiència operativa són claus, més enllà de la connectivitat per als passatgers”.
De la mateixa manera, s'ha mostrat "satisfet de participar conjuntament amb Aena en aquest pilot que servirà per establir les bases dels futurs desplegaments d'aquest tipus de xarxes, i els múltiples casos d'ús, als aeroports espanyols; a més de poder demostrar les capacitats de Cellnex com a operador d'infraestructures neutres de telecomunicacions i la seva experiència per ajudar al desplegament de xarxes crítiques".
"AENA AMB LA INVESTIGACIÓ"
Aena també ha comunicat el llançament del programa "Aena amb la investigació" per impulsar projectes de recerca i transferència tecnològica a l'àmbit aeroportuari.
L'objectiu és facilitar suport econòmic a projectes que contribueixin a extreure conclusions per atendre problemes, necessitats o oportunitats del sector, especialment en àrees relacionades amb la sostenibilitat social i ambiental i la transformació sostenible del transport aeri.
Els projectes per desenvolupar han d'estar emmarcats en les àrees següents: neutralitat en carboni, aviació sostenible, ús responsable de recursos, comunitat i cadena de valor sostenible i compromís social.
Aquest programa d'ajuts a la investigació està dotat amb un import màxim de 840.000 euros per a una durada total de 4 anys. Aquesta dotació es distribuirà en un màxim de 3 projectes.
Els beneficiaris poden ser grups, equips, departaments de recerca d'entitats jurídiques del sector públic o entitats sense ànim de lucre amb seu a Espanya, entre elles, universitats, fundacions universitàries, centres de recerca i transferència, centres tecnològics, i altres institucions sense ànim de lucre l'activitat principal del qual sigui la investigació.
La convocatòria d'aquests ajuts a la investigació estarà oberta fins al proper 31 de juliol de 2023 (inclòs). Les bases i la documentació associada poden consultar-se a la pàgina web d'Aena.