Fortes caigudes del 4% a Aena després que el gestor aeroportuari espanyol hagi informat que no ha rebut cap oferta per les botigues lliures d'impostos (duty free) dels aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, els dos majors lots del grup. Els dos aeròdroms representen un 44% del total de les rendes de tots els lots licitats.
- 199,40€
- 0,20%
En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la companyia controlada pel Govern sí que ha informat que s'han rebut ofertes per a quatre lots més, que representen el 56% restant de l'import total de les Rendes Mínimes Anuals Garantides (RMGA) el 2024. Aquests són els aeroports d'Andalusia i Llevant (Lot 2), els de les Illes Canàries (Lot 3), els de les Illes Balears (Lot 5) i els del Nord d'Espanya (Lot 6).
"En paral·lel a l'avaluació de les ofertes presentades, per als lots 1 i 4 es proposarà en dates properes al Consell d'Administració d'Aena l'inici d'un procés de licitació nou", han explicat des d'Aena.
Així mateix, podria activar-se una clàusula contractual mitjançant la qual l'actual arrendatari hauria de continuar l'explotació dels duty free fins que hi hagi una nova adjudicació. Aquesta pròrroga forçosa seria de sis mesos des de la data de finalització dels contractes actualment vigents (31 doctubre de 2023); és a dir, els actuals arrendataris podrien estar obligats a continuar prestant aquest servei fins a l'abril del 2024.
Aena va llançar el desembre passat el concurs de botigues lliures d'impostos més gran del món per volum de negoci, previst en 18.000 milions d'euros al llarg de 12 anys d'explotació amb tres possibles pròrrogues d'un any cadascuna. La licitació comprenia 86 botigues 'duty free' a 27 aeroports de la xarxa espanyola amb un espai disponible total de 66.000 metres quadrats, a més d'un elevat nombre de locals addicionals dedicats a categories addicionals.
La novetat més important en el concurs va ser l'increment substancial de la durada del contracte, que va passar de 7 a 12 anys. La companyia explicava aleshores que atenia “una petició fonamental dels operadors, que és beneficiar l'amortització de les inversions”. Així mateix, les regles del concurs establien que cap companyia no es podria quedar amb més del 80% dels lots proposats. Cal recordar que el grup suís Dufry posseeix actualment el 100% dels contractes licitats per Aena.
Aena va tancar el primer trimestre de l'any amb un benefici net de 133,6 milions d'euros enfront de les pèrdues de 41,7 milions d'euros del mateix període del 2022.
VALORACIÓ DELS EXPERTS
Els analistes de Banc Sabadell assenyalen que la notícia és de clar tall negatiu per al gestor aeroportuari, encara que “l'impacte econòmic, de moment, n'és molt limitat” a causa de la finalització del contracte i de la possible pròrroga obligatòria de sis mesos.
“En qualsevol cas, qualitativament suposa una decepció que els dos contractes més grans es quedin deserts i que, encara que desconeixem les raons, a la pràctica podria comportar rebaixes en certes condicions dels plecs (límits del negoci, clàusula Covid-19, RMGA, etc)”, subratllen els experts de l'entitat catalana, alhora que recalquen que les botigues dels aeroports de Madrid i Barcelona tenen un pes del 7% sobre els ingressos del 2023.
Per part seva, els analistes de Jefferies també qualifiquen de “sorpresa negativa” la notícia, especialment si es tenen en compte factors com el “gran” interès de grups internacionals, incloent-hi l'actual operador Dufry, l'impuls dels viatges aeris i la despesa per passatger "molt fort" fins ara a tota la xarxa espanyola o els 10 mesos que Aena "ha estat treballant per cultivar l'interès en el procés de licitació".
“Probablement reflecteix un pas fals en el procés. Atès que 4 dels 6 lots van ser licitats, l'absència d'ofertes per a Madrid i Barcelona suggereix un problema amb el procés, més que no pas una debilitat en la demanda subjacent per a aquests contractes”, apunten des de Jefferies.
Amb tot, aquests experts creuen que, encara que les accions poden reaccionar negativament a aquest resultat, l'impuls subjacent de les vendes de duty free es mantindrà fort i que Aena iniciarà un procés de licitació revisat per assolir-ne un resultat positiu.