ep archivo   una de las autopistas de mexicanas de abertis
ABERTIS - Archivo

ACS i Vinci cauen a la borsa aquest dilluns davant la notícia d'un possible impost a les concessionàries d'autopistes a França, país on el grup espanyol té una àmplia exposició a través d'Abertis i on l'empresa francesa és líder del mercat.

ACS

  • 42,16€
  • 0,52%
  • 109,75€
  • 0,78%

Segons el diari francès Les Echos, una sentència favorable de la 'Nations administrative Court' ha obert la porta que l'Estat francès pugui imposar un impost addicional a les concessionàries d'infraestructures, amb el qual podria recaptar entre 2.000 i 3.000 milions de euros per al 2030.

Els experts de Banc Sabadell, que aconsellen comprar Vinci i ACS, consideren que la notícia té "un biaix negatiu, però d'impacte difícil de quantificar".

En aquest sentit, comenten que "de moment es tracta només d'una possibilitat, i a falta d'obtenir més detalls sobre la notícia, serà clau saber si realment es podrà implantar aquest impost, què és el que gravarà, quant correspondria a cada concessionària i a quins períodes correspondrien els imports esmentats".

"En el cas d'ACS", assenyalen que "l'impacte arribaria a través de la seva filial Abertis, que té presència al país via Sanef (100% Abertis), i que va aportar un 39% a l'EBITDA d'Abertis el 2022". Això no obstant, el pes d'Abertis al nostre preu objectiu d'ACS no supera el 20%”.

En el cas de Vinci, calculen que "la divisió d'Autopistes (la majoria de França) suposa un 42% del valor d'empresa i el 43% de l'EBITDA del grup".

contador