ep el presidente de acs florentino perez y el consejero delegado marcelino fernandez verdes en la
EUROPA PRESS - Archivo

ACS ha tancat la venda al fons Hermes del 74% de la participació que té en un lot de sis trams d'autovia de 'peatge a l'ombra' d'Espanya, una operació acordada el mes de novembre passat que reportarà a la companyia una plusvàlua de 40 milions d'euros.

ACS

  • 43,40€
  • 1,64%

El grup que presideix Florentino Pérez mantindrà el 26% restant del seu percentatge en les vies, que a més continuarà gestionant, i el valor total de les quals en conjunt ascendeix a 950 milions.

La venda s'emmarca en l'estratègia de contínua de rotació d'actius madurs que segueix la companyia amb la finalitat de recaptar recursos per a nous projectes. El seu tancament coincideix no obstant això amb l'actual crisi, proporcionant així una nova injecció de recursos al grup.

Les autovies que ACS obre a l'entrada a Hermes són dues de Catalunya (Eix Diagonal i Reus-Alcover), una altra de Castella-la Manxa (Autovia de la Manxa), una més a Castella i Lleó (Autovia de los Pinares), una de Navarra (Autovia del Pirineu) i la sisena a Galícia (Santiago-Brion).

Es tracta de vies sobre les quals, en el seu moment, el grup va obtenir un contracte per invertir-hi en obres de millora o ampliació, una inversió que ara recupera a través d'un pagament anual de l'Administració per a l'explotació i manteniment de les infraestructures que, d'aquesta manera, queden lliure de pagament directe per als usuaris.

Segons va detallar ACS quan va acordar la transacció, la inversió associada a aquestes sis autovies és de 1.100 milions d'euros i encara presenten un període mitjà de concessió d'uns 19 anys.

La participació de la constructora a cadascuna de les concessions, que sumen 234 quilòmetres de longitud, oscil·la entre la del 63,3% que ostenta l'Autovia de les Pinares i la del 100% que controla en les dues vies catalanes.

La venda d'ACS de la majoria del capital en aquestes autovies es va recordar al novembre de 2019 i el seu tancament va quedar llavors pendent de la consecució de les corresponents autoritzacions.

Així, la compravenda de tres d'aquestes (l'Eix Diagonal, la Reus-Alcover i l'Autovia del Pirineu) es va completar aquest 29 de gener, després de l'obtenció de les referides autoritzacions, que en el cas de la resta s'ha aconseguit i completat la venda aquest dimarts 28 d'abril, segons va detallar el grup en un comunicat.

DESINVERSIONS SIMILARS

L'acord de compravenda que ACS va tancar al novembre sobre aquestes vies va succeir a altres operacions similars formalitzades mesos abans.

Ferrovial va vendre al juliol de l'any passat el 65% d'Ausol, l'autopista de la Costa del Sol que uneix Màlaga i Guadiaro (Cadis), al fons Meridiam. Posteriorment, a l'octubre, Sacyr va vendre al fons Aberdeen Infrastructure el 47,5% del capital de l'AP-46 Alt de les Pedrizas-Màlaga.

En el cas d'ACS, escomet aquesta desinversió en la seva cartera de concessions una mica més d'un any després de completar, juntament amb la italiana Atlantia, la presa de control d'Abertis, grup d'autopistes que pretenen impulsar com a líder mundial d'infraestructures.

No obstant això, a través de la seva pròpia filial de concessions Iridium, ACS figura ja com un dels primers grups concessionaris del món, amb mig centenar de concessions repartides per Amèrica del Nord, Llatinoamèrica i Europa.

Noticias relacionadas

contador