La constructora ACS ha estat un dels pitjors valors de l'IBEX 35 aquest dilluns després que la Comissió de Transport de Texas (EUA) suspengués la negociació amb la companyia i Abertis i decidís acabar de manera anticipada la concessió de l'autopista SH-288.
- 42,28€
- 0,67%
Segons va informar ACS a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) divendres passat, el projecte "passarà de nou a propietat pública de l'estat de Texas mitjançant el pagament de 1.732 milions de dòlars, dels quals 524 milions dòlars corresponen a Iridium Infraestructures, filial del grup ACS".
La companyia presidida per Florentino Pérez també va assegurar que "la terminació del contracte, net de provisions i altres resultats, incloent-hi el d'Abertis, no tindrà impacte significatiu en el benefici net consolidat previst del 2024 del grup ACS".
Tot i això, aquest moviment reportarà una pèrdua neta comptable de 418 milions d'euros en els comptes d'Abertis per a l'exercici 2024". La terminació del contracte suposarà una pèrdua comptable d'uns 555 milions d'euros net d'impostos, abans d'aplicació de provisions. Amb tot, tenint en compte la reversió de provisions, la terminació suposarà una pèrdua neta comptable dels ja esmentats 418 milions d'euros durant aquest exercici.
"Adicionalment, segons l'evolució de diversos factors, es podrien generar uns ingressos extraordinaris abans de final d'any que mitigarien l'impacte en el resultat net de l'exercici", ha afegit Abertis. D'altra banda, la companyia creu que aquesta notícia no impactarà en la qualificació creditícia ni en la política de dividends.
El moviment del govern de Texas s'entén pel creixement que experimenta aquesta infraestructura: l'any passat, la tarifa màxima de peatge permesa va augmentar un 14,9% i aquest any ho ha fet un 15,2%. L'Administració estima que el valor està molt per sobre del que calculaven quan la van adjudicar al grup ACS el 2016.
Cal assenyalar que ACS ja esmentava aquest esdeveniment al seu últim informe de resultats, en què el catalogaven com un "risc estratègic" per al seu negoci. Al document, ACS reconeixia que la companyia i Abertis "estan mantenint diferents converses amb l'autoritat concedent sense que fins ara s'hagi aconseguit un acord".
Per als analistes de Banc Sabadell aquesta notícia té un caràcter negatiu marcat, ja que el seu "escenari central" era el d'"una renegociació de les condicions de l'actiu a la baixa", establint "algun tipus de límit" a les pujades de tarifes al futur. "Si assumim un rescat de 1.732 milions de dòlars pel 100% del valor de l'empresa, l'operació tindria un impacte del -5,4% sobre el nostre preu objectiu (incloent-hi la participació directa i indirecta d'ACS en la SH-288, que arriba al 72%)”, apunten. Sabadell manté un consell de sobreponderar ACS amb un preu objectiu de 44,5 euros.
Al mes de març passat, els experts de Sabadell assenyalaven que aquesta era una "notícia sense impacte", en considerar-la una "participació no estratègica per a ACS". Aquests estrategs destacaven que la companyia de Florentino Pérez "recentment va comentar que és un dels actius (al costat d'altres industrials i de serveis, com Clece) amb què considera que podria generar a prop de 3.000 milions d'euros de caixa durant els propers anys" .
En un informe recent, els experts de Jefferies suggereixen que invertir en Hochtief és una opció més atractiva que fer-ho en ACS, ja que la filial alemanya de la cotitzada espanyola és "una màquina de fer diners". "Hochtief sembla infravalorada amb un EBITDA de 4,9 vegades estimat per al 2025, amb rendiments del flux de caixa lliure (FCF) del 8,9% i de dividends al 5,1%, atesa la seguretat dels seus guanys i les perspectives de creixement futures. Es van mantenir els objectius per al 2024 i ara semblen còmodament assolibles, i esperem que les expectatives del 2026 augmentin mecànicament amb el temps, després d'incorporar-hi els guanys de Dornan, que romanen fora de les nostres estimacions per ara”, detallen.