La Fiscalia de l'Audiència Nacional creu que hi ha delicte d'administració deslleial a Abengoa i també en les indemnitzacions cobrades per la cúpula de l'andalusa, per la qual cosa ha demanat a la jutgessa que porta aquest cas, Carmen Lamela, que admeti a tràmit la querella presentada per dos propietaris de bons de la companyia i investigui els fets a fons.
En concret, la Fiscalia demana que s'investigui el presumpte ús d'informació privilegiada després que esclatés l'escàndol de l'empresa sevillana, i es mostra a favor que s'admeti a tràmit la querella presentada contra Felipe Benjumea i Manuel Sánchez Ortega, expresident i exconseller delegat d'Abengoa, respectivament.
La querella, recull Europa Press, demanava que s'investigués la cúpula de la companyia per haver-se adjudicat indemnitzacions per un import del voltant de 20 milions d'euros poc abans que la firma es declarés en preconcurs de creditors. El fiscal José Perals ha sol·licitat que sigui admesa a tràmit amb la finalitat d'aclarir si, com diu la querella presentada per l'advocat Felipe Izquierdo, tant Benjumea com Sánchez Ortega van anteposar «els seus interessos personals» als de la societat.
A més, la querella també atribueix a l'exconseller delegat un delicte d'informació privilegiada. Els querellants van denunciar que Benjumea es va fixar una indemnització «exorbitant» d'11.480.000 euros poc abans que la companyia sol·licités en un jutjat mercantil de Sevilla el preconcurs oficial de creditors.
BONUS VARIABLE A SÁNCHEZ ORTEGA
Així mateix, remarquen que Sánchez Ortega, que va deixar l'empresa el maig passat, va percebre una «contraprestació postcontractual» de 4.480.000 euros, a la qual caldria sumar 3.300.000 euros en concepte de «bonus variable» que percebrà «a compte del 2015 fins a la seva sortida». Al cap d'uns dies, segons la querella, va fitxar pel fons d'inversió Blackrock i, un mes després, la gestora va adoptar «fortes posicions baixistes» en relació amb els valors d'Abengoa.
La Fiscalia ha justificat que l'Audiència Nacional investigui aquests fets argumentant que aquest tribunal és el competent en matèria de «defraudacions i maquinacions per alterar el preu de les coses que produeixin o puguin produir repercussions greus en la seguretat del tràfic mercantil, en l'economia nacional o perjudici patrimonial en una generalitat de persones al territori de més d'una audiència», recull El Español.
QUERELLA DELS BONISTES
Cal recordar que dos propietaris de bons d'Abengoa ja van presentar una primera querella a l'Audiència Nacional contra l'antiga cúpula de l'empresa andalusa. Acusaven els executius de buscar el seu «propi benefici i lucre personal» concedint-se indemnitzacions milionàries en comptes de «salvar els seus milers d'inversors», informa Europa Press.
Els demandants van assenyalar Benjumea i Sánchez Ortega per ser suposadament «coneixedors de l'autèntica realitat econòmica i financera» de la multinacional.