• Fons com l'Iberian Value, l'azValor Iberia o el Magallanes Iberian Equity superen la categoria
  • L'estil d'inversió que va popularitzar Warren Buffett està cada vegada més estès a Espanya
inversores-contentos2

"Només perquè l'acció pugi no pensis que tens raó. Només perquè l'acció baixi no pensis que estàs equivocat ". Aquesta frase de Peter Lynch resumeix l'estil d'inversió 'value' o valor, que s'ha estès en la indústria espanyola de fons com l'escuma, amb productes que en renda variable espanyola baten tant l'IBEX-35 com la mitjana de la categoria.

Lynch ha estat un dels grans gurus del 'value', tot i que la gran referència és Warren Buffett després de ser de jove deixeble de Benjamin Graham. La cita la recull en la seva pàgina web azValor, gestora a què tothom en la indústria dóna per fet que recalarà Francisco García Paramés dos anys després d'abandonar Bestinver.

La firma de gestió d'actius d'Acciona es va convertir amb Paramés, sobrenomenat en el seu moment el Warren Buffett espanyol, en referència de l'estil 'value' a la indústria espanyola, una filosofia que ha mantingut ja amb l'equip de Beltrán de la Lastra al capdavant. Però li ha sortit competència, que Paramés podria endurir.

AzValor, impulsada i dirigida per un ex de Bestinver com Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad o Beltrán Parages, segueix aquest mateix estil, que podria enfortir-se amb Paramés. Però també en el mateix període Iván Martín, reconegut gestor que va sortir el 2014 de Santander AM, va fundar Magallanes Value amb les mateixes condicions, el mateix que va fer en associació amb Renta 4 un ex de Fidelity, Firmino Morgado, amb W4i Investment Fund. A això cal sumar ara el líder el 2016 de la categoria de renda variable espanyola, l'Iberian Value d'Alpha Plus.

CLAUS DE L ÉXIT

La majoria de fons 'value' acostumen a caure menys que els seus competidors en mercats baixistes, aconseguint preservar i recapitalitzar-se en major proporció en mercats alcistes

"L'estil valor és superior a la resta d'estratègies, perquè la majoria de fons 'value' acostumen a caure menys que els seus competidors en mercats baixistes, aconseguint preservar i recapitalitzar-en major proporció en mercats alcistes", explica a Bolsamanía el president de Magallanes, Iván Martín, que defensa que en tot moment la visió ha de ser de llarg termini.

En aquest sentit, la paciència de les entitats amb els seus operadors és decisiva. El mateix Paramés, "també ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però (a Bestinver) es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores", recorda un altre clàssic del sector com Martín Huete , exdirector general de Caja España Fondos i de Gesduero i ara a Axon Partners Group i a Finizens.

L'estil 'value' o valor es basa en idenficar per fonamentals empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini. L'objectiu és guanyar el mercat seleccionant les empreses que aquest està infravalorant. Encara que Buffett, com recorden a Alpha Plus, gestora del Grup Santalucía, era molt més breu en el resum de la seva metodologia: "La primera regla de la inversió és no perdre diners. La segona, no oblidar mai la primera. No hi ha més regles".

LES CONVICCIONS MÉS FORTES

Precisament Alpha Plus ocupa el lideratge en el rànquing de rendibilitat en borsa espanyola, segons les dades de Morningstar, amb l'Iberian Value. El fons gestionat per Gonzalo Lardiés, amb un patrimoni de 82 milions d'euros, acumula una revaloració del seu valor liquidatiu del 13%. Un resultat que contrasta dràsticament amb la caiguda del 6% de l'IBEX-35, i supera en 18,9 punts a la mitjana de la categoria.

La principal aposta de Lardiés (dades de Morningstar a 31 de juliol) és Elecnor, amb un 10% de la cartera. També té un pes important Técnicas Reunidas amb un 8% de la cartera, seguit de dues empreses del segment de materials bàsics com Semapa (7%) i Arcelor Mittal (6%). Construcciones y Auxliares de Ferrocarriles (CAF), amb un 6%, és una altra de les grans conviccions del fons.

Un altre fons destacat de l'any és el Magallanes Iberian Equity, el fons que més alfa va generar en 12 mesos fins al juny, mentre que en rendibilitat aconsegueix entre gener i principis de setembre un 8,5%. El volum d'actius del vehicle és de 42 milions d'euros, invertits principalment en la companyia cellers Barón de Ley (5,1%), l'energètica Gas Natural (4,9%), el grup constructor Inmobiliaria Colonial (4,8% ), el fabricant de paper Miquel y Costas & Miquel (4,6%) i el conglomerat portuguès de ciment, cel·lulosa i gestió de recursos naturals Sociedade de Investimento e Gestao (4,3%)

El 'pòdium' en accions espanyoles el completa l'azValor Iberia, amb un 8,4%. Un fons que coincideix en algunes de les seves apostes amb l'Iberian Value d'Alpha Plus: Semapa (9,7% de la cartera) i Técnicas Reunidas (6%). També destaquen l'asseguradora Mapfre (8,5%), i les telecomunicacions Sonaecom (5%) i Telefónica (4,7%).

Firmino, al capdavant del W4i Iberia Opportunities, també es cola entre els llocs de privilegi d'aquesta classificació, amb un 3,6%. En aquest cas és un fons que a través de l'anàlisi fonamental cerca valors infravalorats, de manera que també té certa convicció value, tot i que se centra en grans empreses. Els seus quatre milions de patrimoni estan invertits així en accions bastant diferents a les ja esmentades, com Santander (6,14%), Inditex (5,8%), Euskaltel (5,7%), BBVA (5,6%) o Applus Services (5,1%).

Per la seva banda, el Metavalor de la firma Metagestión, amb Javier Ruiz Ruiz, Alejandro Martín i Miguel Rodríguez Quesada com a gestors, obté una rendibilitat en el període del 3,1%. Entre les seves posicions més importants en cartera hi ha Talgo, que copa un de cada deu euros invertits, la socimi Lar España Real Estate amb un 6,7% dels actius, el fons Dinamia Common amb un 6,3%, Técnicas Reunidas amb un 6,1% i BME amb un 5,6%.

Encara en positiu hi ha el Bestinver Borsa, amb un 0,5%, cinc punts més que la mitjana de fons d'accions espanyoles. El vehicle, amb Ricardo Cañete com a gestor, té el seu major exposició a Semapa (8,2%), Indra (6,3%), Galp (5,5%), Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (5,4%) i Corporación financiera Alba (5,2%).

contador