- I produirà un efecte d'arrossegament sobre l'economia nacional
- El resultat electoral no resol tampoc les tensions polítiques
L'agència de mesurament de riscos Moody's considera que el resultat de les eleccions regionals de Catalunya celebrades aquest 21 de desembre il·lustra "la persistent" polarització dels catalans i és "negatiu" per al creixement econòmic d'Espanya, ja que les perspectives de creixement regional es deterioraran encara més i produirà un efecte d'arrossegament sobre l'economia nacional, llevat que es compensi amb l'impuls d'altres regions.
Així ho assenyala Moody's en un comunicat, en què assegura que el resultat electoral no resol tampoc les tensions polítiques, de manera que la incertesa continuarà i donarà lloc a un major deteriorament de l'entorn empresarial. "L'arribada de turistes i la confiança a la inversió ja s'havia deteriorat a Catalunya després de la inestabilitat derivada per la declaració unilateral d'independència el 27 d'octubre", subratlla la companyia.
En aquest sentit, indica que al voltant de 3.000 empreses ja han traslladat la seva seu fora de la regió, de les quals, al voltant de 1.000, s'han reubicat també la seva seu fiscal. No obstant això, subratlla que el turisme serà un dels sectors més afectats. "A l'octubre, el nombre de turistes estrangers que van visitar Catalunya van disminuir-se un 4%, mentre que van augmentar en un 5% els que van arribar a Espanya en el seu conjunt durant el mateix període", explica.
De la mateixa manera, la companyia nord-americana creu que l'enfocament dels procediments d'independència "debilitarà encara més les ja febles finances de la regió", ja que els programes electorals dels partits pro-independentistes no tenen mesures de consolidació fiscal i el focus de la seva agenda política és el full de ruta cap a la independència. Catalunya té un alt dèficit i és la regió amb més deute del país, apunta Moody's.
El 21 de desembre, es van celebrar les eleccions anticipades a la regió de Catalunya, durant les quals Junts per Catalunya (JxCat), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la Candidatura a la Unitat Popular (CUP) van obtenir 34, 32 i 4 escons respectivament, cosa que dona als separatistes 70 escons, dos més que els 68 escons necessaris per a una majoria al parlament català. Ciutadans, per la seva banda, va aconseguir el major nombre de vots, amb 37 escons al parlament regional.