• La otra opción que ve el banco, también muy complicada, sería un Gobierno PSOE-Podemos apoyado por partidos nacionalistas
  • JP Morgan advierte del riesgo de que tengan que celebrarse nuevas elecciones
soraya cmin

Els analistes i experts, nacionals i internacionals, no paren de llançar la seva visió sobre la situació política a Espanya. El resultat de les eleccions del 20-D no convenç i preocupa. Encara que alguns diuen que, si el país volia tant la fi del bipartidisme, caldria fer un exercici de relaxació i donar una oportunitat a la situació actual, amb quatre partits 'repartint-se el pastís' i veure com acaba.

Els últims a parlar d'Espanya han estat els experts de JP Morgan, que han expressat amb molta claredat allò que pensen molts i encara no s'atreveixen a plantejar (encara que molts altres sí que ho fan). Aquests experts afirmen que un acord entre PP, PSOE i Ciutadans seria factible per donar una "resposta coherent" i que, en aquest cas, un pas endavant de Soraya Sáenz de Santamaría "canviaria les regles del joc".


Vozpopuli recull aquest informe de JP Morgan, que el banc va donar a conèixer aquest dilluns i en el qual es destaca la inestabilitat política oberta a Espanya. "En la nostra opinió, el risc d'unes noves eleccions és important", assenyalen aquests analistes. No són els únics que ho pensen. De fet, aquí a Espanya, aquesta setmana els experts de Link Análisis també advertien que existeix un risc real d’unes noves eleccions i recalcaven que això seria "molt negatiu" per a l'economia espanyola.


També aquest dimarts, el diari britànic Financial Times (que està "aprofitant" la conjuntura per "llançar els dards" que tant sembla que li agrada llançar a Espanya) deia que l'opció d'un govern en minoria seria la més raonable per als analistes de JP Morgan, els quals afegeixen sobre aquest tema que la situació és "inestable" i que podria haver-hi "sorpreses".


CATALUNYA, MOLT PRESENT

JP Morgan advoca per aquest pacte entre PP, PSOE i Ciutadans com una resposta davant una major "radicalització de l'amenaça de secessió a Catalunya". Això oferiria "una resposta coherent" davant aquesta situació. En aquest cas, explica l'informe, "una decisió per part de Rajoy de fer un pas enrere a favor de Sáenz de Santamaría podria canviar les regles del joc".


El banc afegeix, llegim a Vozpopuli, que en cas que s'hagin de repetir les eleccions el 2016, si es produís una major participació, del 80%, el resultat "podria ser favorable a Ciutadans i potser al PP, facilitant un Govern de centre dreta". En aquest sentit, cal destacar que entre els analistes polítics s'està estenent els últims dies la idea que, si s’han de repetir les eleccions, Podem es "menjaria" al PSOE i el PP a Ciutadans. És a dir, les posicions es radicalitzarien encara més.


JP Morgan planteja dues opcions possibles que seran analitzades les properes setmanes. La primera passaria per aquest Govern del PP en minoria amb l'abstenció del PSOE. Aquest seria "un Govern molt fràgil, que es fonamentaria sobre un complex seguit d'acords bilaterals i que tindria una durada molt limitada". La segona, també omple de dificultats: un Govern PSOE-Podem recolzat per partits nacionalistes i d'esquerres, la viabilitat del qual dependria "del suport de partits independentistes catalans, especialment d'ERC".


"El debat intern al PSOE", adverteix el banc, serà fonamental.

contador