• Las elecciones del 20D han dado como resultado un país, a priori, ingobernable
  • Según Bloomberg, tres de los cuatro partidos principales quieren negociar con la CE los objetivos de déficit
candidatos-cuatro-20D

Espanya és portada de molts mitjans internacionals aquests dies després de les eleccions generals, unes eleccions que han deixat un panorama certament preocupant i un país que, a priori, sembla ingovernable, cosa que preocupa tant dins com fora de les nostres fronteres.

The Telegraph parla del risc de "mesos de paràlisi política i enfrontament corrosiu amb Alemanya sobre l'austeritat fiscal després que els moviments insurgents hagin trencat el sistema tradicional de bipartidisme, deixant un país gairebé ingovernable".


El diari recull també, en un extens article, les paraules de Simon Tilford, del Centre per a la Reforma Europea, qui adverteix que Espanya "entrarà en la propera recessió mundial amb les defenses econòmiques esgotades en gran part i poques eines per lluitar contra la recessió. I, sobretot, amb els partits populistes afermant-se de manera profunda. El xoc polític del cap de setmana ha estat només el primera tro".


Aquest dilluns Financial Times també advertia que Espanya es dirigeix cap a l'agitació enmig d'un Parlament fragmentat. "El resultat deixa clar que ni Rajoy ni cap dels altres partits tindran un camí fàcil per aconseguir una majoria parlamentària", assenyala FT, i ressalta que Ciutadans "el soci més probable" per al PP, va obtenir un resultat pitjor del que s’esperava, amb 40 escons, la qual cosa complica encara més la situació dels populars.


PROBLEMES PER AL DÈFICIT D'EUROPA


Bloomberg també parla del nostre país aquest dimarts en portada i destaca el fet que aquests resultats no siguin concloents i que, a més, els objectius de dèficit a Europa estiguin en risc segons el que han dit les urnes a Espanya.


"Tres dels quatre principals partits han promès als seus votants que convencerien a la Comissió Europea per aconseguir facilitats sobre els límits pressupostaris d'Espanya. La cambra, el Partit Popular, insisteix que complirà els objectius de dèficit malgrat que no els ha complert cap dels anys des que va assumir-ne el càrrec el 2011 i que la CE diu que el seu pressupost de 2016 depassarà novament els límits en més de 8.000 milions d'euros", assenyala Bloomberg.


Malgrat aquestes lluites pressupostàries de Rajoy, Espanya ha estat ovacionada pels líders europeus, com la canceller Angela Merkel, per haver-se pres "la medicina econòmica prescrita pels funcionaris de Brussel·les (...). Ara Espanya, la quarta major economia de la zona euro, podria sumar-se al grup de països, com França i Itàlia, que s'allunyen de les restriccions de la CE".


LES REFORMES ESTAN EN PERILL, ADVERTEIX FITCH


L'agència de qualificació de riscos Fitch també advertia aquest dilluns que el “resultat poc concloent” de les eleccions generals del diumenge suposa un increment del risc d'incertesa política perllongada, a més d'augmentar els riscos fiscals i per a les reformes estructurals.


En un comunicat, Fitch recorda que el PP segueix sent la força més votada “però ha perdut la majoria parlamentària”. “Els resultats confirmen el canvi del domini de PP i PSOE en la política espanyola resultant de l'aparició de dos nous partits, Podem i Ciutadans”, indica en la seva anàlisi.


"Una 'gran coalició' PP-PSOE tindria una majoria (tret que Ciutadans la bloquegés) però sembla políticament improbable".


Encara que Rajoy ha assegurat que intentarà formar un govern estable, “això podria portar temps i les opcions semblen limitades”. “Una ‘gran coalició’ PP-PSOE tindria una majoria (tret que Ciutadans la bloquegés) però sembla políticament improbable”, indiquen. Una coalició seria per tant probable però "requeria almenys tres partits, fent més desafiador que s’asseguri un govern estable i coherent". Així, adverteix de la possibilitat que pugui caldre la repetició de les eleccions el proper any.

contador