Els principals candidats a la Presidència del Govern han interromput aquest diumenge la seva agenda de campanya per preparar a consciència amb el seu equip d'assessors l'únic debat a la televisió que aquest dilluns enfrontarà els líders de les cinc primeres forces polítiques.
Els únics que encara avui han mantingut algun míting són els líders de PP, Pablo Casado, i Podem, Pablo Iglesias. Si bé, aquest últim va aclarir la seva agenda dissabte, i va ser la número dos del partit qui va protagonitzar un míting al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Santa Coloma de Gramenet. Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha alliberat la seva agenda aquest cap de setmana i no participa en actes públics des de divendres al matí.
Per ser l'únic debat d'aquestes característiques a la campanya, es tracta de l'única oportunitat que tindran per intentar captar (i no perdre) indecisos, una borsa de votants que s'estima en uns dos milions de persones.
SÁNCHEZ: PREGUNTES A PODEM I AL PP
El cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, està sense agenda de campanya des de la tarda de dissabte, ja que l'entrevista que va difondre aquesta nit La Sexta s'havia gravat hores abans. Aquest diumenge tampoc té cap acte per la qual cosa dedicarà el dia a preparar el debat.
Sánchez fa diversos dies que està interpel·lant als líders d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i del PP, Pablo Casado, sobre la disposició del primer a bloquejar-lo per cinquena vegada i en relació amb la campanya d'intoxicació que atribueix al segon i que persegueix desmobilitzar el vot d'esquerra.
És previsible que Sánchez aprofiti el debat per demanar explicacions al respecte, ja que Iglesias no ha respost a la seva pregunta mentre que ell sí que li ha contestat que no hi haurà gran coalició amb el PP i Casado es desvincula d'aquesta campanya en la qual perfils falsos es fan passar per votants d'esquerra per intentar convèncer la resta de no anar a votar el 10N o no donar suport en tot cas al PSOE.
CASADO SE CENTRA EN L'ECONOMIA I CATALUNYA
El líder del PP ha tingut mítings fins i tot aquest diumenge -a Madrid al costat d'Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez Almeida-- si bé, s'ha aclarit l'agenda aquesta tarda després d'un dinar familiar i dilluns tampoc tindrà activitat durant tota la jornada per bolcar-se amb el seu equip en la preparació. Això sí, fa dies que està consultant als seus assessors i recopilant dades en els buits que li deixen els seus viatges per carretera, conscient que aquest debat televisiu "mou vot" i pot ser decisiu, en un moment en què el PP parla d'"empat tècnic" amb el PSOE, segons fonts populars.
Casado, que situa Sánchez com el seu "adversari" en la cursa electoral, buscarà col·locar els seus principals missatges amb l'economia i Catalunya. En un moment de "desacceleració" econòmica, segons el PP, destacarà que Espanya "no va bé" i exhibirà l'experiència de gestió del seu partit en el passat per afrontar les crisis.
En el cas de Catalunya, emplaçarà Sánchez a aclarir per què no ha actuat ja aplicant la Llei de Seguretat Nacional i no ha enviat un requeriment al president de la Generalitat, Quim Torra, pas previ a l'article 155 de la Constitució si no compleix amb les seves obligacions constitucionals. S'espera que elevi el to en aquest assumpte com va fer aquest diumenge quan va acusar Sánchez de fer coincidir el 10N amb la sentència del 'Procés' "en saber que hi hauria episodis violents per veure si treia uns quants escons més".
A més, el president dels 'populars' apel·larà al vot "útil" al Partit Popular en aquestes eleccions generals, en recordar com la fragmentació del vot entre PP, Cs i Vox va castigar l'espai de centre-dreta en les eleccions d'abril. Fins ara, per tal de captar vots al calador de Ciutadans, ha optat per un perfil "moderat" i "centrat" i està per veure si segueix en aquesta mateixa línia en aquesta recta final de campanya.
RIVERA, SENSE ACTES DES DE DIVENDRES
En Ciutadans concedeixen una gran importància al debat de dilluns per ser l'únic que mantindran els aspirants a la Moncloa dels cinc partits principals. De fet, la seva proposta era que se'n celebressin almenys dos.
Segons fonts de la formació taronja, Rivera afronta "amb moltes ganes" el debat. Consideren que, en les seves intervencions en televisió, el candidat està demostrant que està "fort i en forma", i l'objectiu és que es mantingui així.
Per a això, ha estat preparant a la seu de Cs al costat del seu equip de campanya: el secretari general, José Manuel Villegas, el secretari de Comunicació, Fernando de Páramo, la de Programes, Marina Bravo, i membres del seu gabinet i el seu equip de comunicació.
Així mateix, el líder de Ciutadans s'ha relaxat nedant i fent spinning. Mentrestant, els mítings centrals de dissabte i diumenge els ha deixat en mans de la portaveu al Congrés i cap de llista per Barcelona, Inés Arrimadas.
IGLESIAS VOL MÉS DEBATS
El candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias, igual que va fer durant els debats d'abril, mantindrà una posició moderada i tractarà de parlar de les seves mesures programàtiques. A més, se centrarà en explicar com actuaran si arriben al govern davant la recessió econòmica que ve i, alhora, buscarà que la resta de candidats siguin clars en les propostes econòmiques que implementarien.
Aquesta estratègia fila amb el discurs que manté aquests dies, i és que els morats temen que els socialistes facin servir la tensió a Catalunya per fer possible un futur pacte d'investidura amb el PP que comportaria que, en cas de crisi econòmica, hi hauria retallades en serveis socials.
D'altra banda, des de Podem lamenten que aquest sigui l'únic debat electoral, entre els principals líders, que se'n vagi a donar en la campanya, i creuen necessari que es reguli per llei que almenys hi hagi dues trobades televisades, una d'elles a RTVE . El mateix Iglesias assenyalava aquesta setmana que era clau que es donessin "molts" debats, no un de sol, més 'cara a cara' i "que els periodistes puguin intervenir i interrompre".
El líder lila ha aprofitat aquesta circumstància per carregar contra Sánchez per la ronda d'entrevistes que ha realitzat a Moncloa: "No pot ser que fem la campanya portant als periodistes al despatx, si no saps debatre, dedica't a altres coses", apuntava a una entrevista aquest dijous, alhora que assenyalava que li feia "il·lusió" confrontar amb el líder de Vox, Santiago Abascal.
VOX HO VEU COM UNA OPORTUNITAT
Aquesta serà precisament la primera oportunitat d'Abascal per batre cara a cara amb la resta de candidats, ja que en les eleccions d'abril Vox encara no era al Congrés i no va poder participar en els debats que es van celebrar.
Des del partit veuen la cita d'aquest dilluns com una oportunitat per fer arribar el seu missatge a un públic més ampli i confien en la capacitat del seu líder per donar bona imatge a la televisió. "Quan ens coneixen ja no fem por", repeteix en nombroses ocasions el propi Abascal.
El candidat de Vox no té actes en la seva agenda des de dissabte al matí per preparar la cita amb el seu equip més proper. Mentrestant, la campanya l'ha deixat en mans dels seus números dos i tres, Javier Ortega-Smith i Iván Espinosa dels Monteros.