ep archivo   cartera de correos
CORREOS - Archivo

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest dilluns la dissolució de les Corts i l'avançament de les eleccions generals al proper 23 de juliol. Els comicis es produiran a ple estiu, una data en què molts ciutadans es trobaran de vacances. Hi haurà un augment del vot per correu?

Molts ciutadans opten per exercir el dret al vot a distància perquè no volen o no poden acudir a la seva cita amb les urnes de manera presencial. Per això, recorren al vot per correu, una situació que pot experimentar un notable creixement en els propers comicis nacionals a causa de la data en què se celebraran.

Tot i això, la polèmica en què ha estat envoltat els últims dies pot fer que molts ciutadans no hi 'confien' del tot.

Deixant de banda els resultats, les eleccions autonòmiques i municipals d'aquest diumenge han tingut com a protagonista el vot per correu.

D'una banda, aquesta modalitat d'exercir el sufragi ha experimentat un creixement del 6,4% respecte a la cita amb les urnes del 26 de maig de 2019 passat, i un total 984.108 ciutadans van optar per dipositar el seu vot a través de Correus.

Però també ha estat objecte de polèmica a ciutats com Melilla, Mojácar, La Gomera, Albudeite, Moraleja de Sayago, Bigastre o Finestrat, on la Policia Nacional ha destapat irregularitats en el vot per correu.

El centre de l'operació s'ha situat a Melilla, on entre els arrestats hi ha un conseller de l'Executiu autònom, el número 3 de les llistes de Coalició per Melilla (CPM). A Mojácar, Almeria, on fins ara s'han detingut quatre persones, dues són Francisco Bartolomé Flores Torres i Cristóbal Vizcaíno González, són els 'número 2' i 'número 5' de les llistes locals del PSOE.

Aquests fets han format part de la campanya electoral durant aquestes últimes eleccions, en què després de l'onada blava que ha envaït Espanya amb la victòria del Partit Popular, la seva secretària general, Cuca Gamarra, celebrava els resultats a Gènova "davant la corrupció" i les "maniobres" del PSOE.

Per això, i per dissipar els dubtes al voltant del vot per correu, el Govern impulsarà una reforma de la llei que impedeixi lliurar el vot a les oficines de Correus sense el DNI, una esquerda del sistema que l'escàndol de Melilla ha posat en evidència.

"Encara que a curt termini aquest degoteig de presumptes casos de frau electoral sigui negatiu per a la salut democràtica, a la llarga –quan passi tot aquest soroll–, el resultat serà un sistema democràtic encara més garantista amb pràctiques –que es porten repetint des de l'inici de la democràcia– que seran desterrades”, assenyalen des de Moncloa.

Així mateix, el secretari d'Estat de Comunicació, Francesc Vallès, va garantir la transparència, seguretat i neutralitat de les eleccions i va afirmar que el procés electoral a Espanya és "un dels més segurs i garantistes del món", i per això els ciutadans poden seguir confiant i apostant pel vot per correu amb total seguretat.

Noticias relacionadas

contador