Els resultats de les eleccions del 23 de juliol a Espanya deixen un Parlament fragmentat i compliquen molt la formació d'un govern. Tot i que el PP va guanyar els comicis amb 136 escons i el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, es va mostrar disposat a intentar una investidura, la veritat és que el bloc d'esquerres, amb PSOE i Sumar, té moltes més opcions de governar. S'acosten dures negociacions i això podria sumir el país en la incertesa. Cosa del qual ja va avisar JP Morgan.
En concret, fa uns dies, l'analista del banc nord-americà Marco Protopapa va escriure en una nota que un resultat no concloent "podria ser el resultat menys favorable per al mercat i al creixement per la incertesa addicional que desencadenaria".
Bloomberg s'ha encarregat de recordar l'avís de JP Morgan en la seva notícia per explicar el que va passar als comicis d'aquest diumenge. I és que encara que el PP hagi aconseguit el nombre més gran d'escons, 136, la suma dels populars amb el partit d'ultradreta Vox, que només ha aconseguit 33 seients, dona 170 diputats en total.
El PSOE de Pedro Sánchez ha aconseguit 122 diputats i, amb un ventall més ampli de possibles socis, entre els quals hi ha Sumar i altres partits minoritaris, podrien reunir 172 vots. "Aquest resultat no permet a cap dels dos partits principals formar una majoria absoluta a la Cambra de 350 diputats (176 escons) i deixa els independentistes catalans amb un paper clau per exercir", ressalta aquest mitjà.
De fet, Bloomberg considera que Sánchez "té les de guanyar" i que "podria sortir airós" d'una investidura si Junts per Catalunya optés per abstenir-se, però creu que "el més probable és que Espanya s'encamini a un llarg període de bloqueig".
I és que recorda que Miriam Nogueras, portaveu de Junts, va dir que el partit exigiria el retorn de l'exiliat Carles Puigdemont i va avisar que també demanaria un referèndum sobre la independència. "No farem Sánchez president a canvi de res", va assegurar.
Els experts de Link Securities esperen que la borsa espanyola es vegi afectada i es desmarqui de la resta de mercats europeus, ja que segons la seva opinió els resultats de les eleccions generals, "que han estat poc o gens concloents, obren un escenari de governabilitat complex, amb governs febles, cosa que genera incertesa, cosa que no sol agradar als inversors". Una visió amb què coincideixen a Renda 4.
"L'IBEX cotitzarà la incertesa política", asseguren els experts de la companyia al comentari diari de mercats, en què destaquen que les eleccions generals "s'han saldat amb el que sembla una situació complicada, que podria traduir-se o bé en un govern feble per la necessitat de múltiples suports o en la repetició d'eleccions". En qualsevol cas, remarquen, es tracta d'un resultat que "no serà ben rebut pel mercat, que anticipava una formació de govern fàcil i que ara sembla que s'enfrontarà a un parlament bloquejat i a mesos d'inestabilitat política".
Des de BNY Mellon remarquen que "com es prenguin els mercats aquestes eleccions i quant es trigui a formar govern és important per a l'euro i per al risc, i en particular per als mercats de bons espanyols, que han gaudit d'una inflació més baixa i uns diferencials més ajustats".
Tot i això, altres analistes no opinen de la mateixa manera. Pantheon Economics subratlla que la divisió del Parlament "no canvia la nostra opinió que Espanya superarà la resta dels grans (països) aquest any". "Preveiem que el PIB espanyol augmenti un 2,3% aquest any, molt més ràpid que l'1,0% que esperem a Itàlia, el 0,7% que esperem a França i el descens del PIB del 0,7% que creiem que registrarà Alemanya", han destacat els analistes.
De fet, Pantheon considera que això s'aconseguirà fins i tot en cas que es prolonguin les negociacions per a la formació de govern o que la situació de no govern desemboqui en unes noves eleccions. "En aquest últim escenari, les polítiques fiscals acordades anteriorment simplement es prolongarien, per la qual cosa la política fiscal continuaria sent molt acomodatícia per ara".