ep archivo   janet yellen secretaria del tesoro de estados unidos
ALEX WONG - Archivo

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha fet referència a la necessitat que, tant els EUA com els seus socis comercials de confiança, augmentin la resiliència de la cadena de subministrament a través de l'“acollida d'amics”, tot i que, ha puntualitzat , això no significa que els EUA s'estiguin retirant del comerç mundial.

Durant un discurs pronunciat, aquest dimarts, al Science Park del conglomerat sud-coreà LG a Seül, Yellen ha obtingut el suport de Corea del Sud per treballar junts en la creació de cadenes de subministrament més resistents entre socis fiables a través de l'“acolliment de amics”.

La idea es basa en els conceptes de "onshoring" (localització) i "nearshoring" (localització propera), i fan referència a la transferència de cadenes de subministrament de proximitat, és a dir, més a prop de casa, en lloc de tenir-les a països estrangers. L'“acollida d'amics” va més enllà i limita les xarxes de la cadena de subministrament a aliats i països amics.

Els Estats Units han estat pressionant per garantir més seguretat a les seves cadenes de subministrament des que va començar la pandèmia de Covid-19. "La resiliència de la cadena de subministrament és un enfocament clau de l'administració Biden-Harris. I la necessitat d'aquest treball ha quedat clarament il·lustrada pels esdeveniments dels darrers dos anys, primer per la Covid-19 i els nostres esforços per combatre la pandèmia i ara per la brutal guerra de Rússia a Ucraïna”, ha dit Yellen.

"Treballar amb aliats i socis a través de la vinculació d'amics és un element important per enfortir la resiliència econòmica mentre es manté el dinamisme i el creixement de la productivitat que comporta la integració econòmica", ha afirmat.

L'anunci d'aquestes iniciatives ha generat preocupació davant la possibilitat que els EUA s'estiguin retirant del comerç mundial, en particular perquè els Estats Units i altres països busquen evitar una dependència excessiva de la Xina.

En aquest sentit, Yellen ha reiterat que “no volem retirar-nos del món, cosa que ens obliga a renunciar als beneficis que porta per al poble nord-americà i els mercats de negocis i exportacions”.

Per a la secretària del Tresor, aquestes mesures mostren que els països amics estan adoptant una perspectiva a més llarg termini sobre les vulnerabilitats en un esforç per fer que les economies siguin més productives.

contador