Janet Yellen ja ha inaugurat oficialment el simposi de Jackson Hole. I ho ha fet sense referències directes a futures pujades dels tipus o de la reducció del balanç de la Reserva Federal (Fed). El que sí que ha fet és treure pit per les mesures adoptades durant l'última dècada. "Les reformes han enfortit la resistència del sistema financer", ha proclamat.
Durant la seva intervenció, la presidenta del banc central dels Estats Units es mostra convençuda que les reformes empreses des de 2007, com les que exigeixen més capital als bancs o els tests diaris d'estrès als quals se sotmet el sector serveixen per apuntalar un sistema financer més robust.
"Els bancs són més segurs", defensa. "El risc de patir pèrdues per la transformació de terminis [captar diners a curt termini per prestar-lo a llarg] és reduït", afegeix. I remata: "Els esforços per millorar la capacitat de resoldre firmes sistèmiques han promogut la disciplina de mercat i reduït el problema del 'too big to fail' [els bancs massa grans per caure]".
No es la primera vez que Yellen se muestra tan confiada. "Creo que en lo que quede de nuestras vidas no veremos otra crisis como la de 2008", sostuvo a finales de junio. Ahora, aprovechando su presencia en el relevante simposio de Jackson, donde se dan cita cada agosto varios de los principales banqueros centrales y economistas del mundo, afianza ese mensaje al asegurar que las reformas emprendidas en la última década han servido para contar con un sistema financiero más resistente.
No és la primera vegada que Yellen es mostra tan confiada. "Crec que durant la resta de les nostres vides no tornarem a veure una altra crisi com la del 2008", ha sostingut a finals de juny. Ara, aprofitant la seva presència al rellevant simposi de Jackson, on es donen cita cada agost diversos dels principals banquers centrals i economistes del món, referma aquest missatge en assegurar que les reformes empreses durant l'última dècada han servit per comptar amb un sistema financer més resistent.
No ha faltat, això sí, l’'afegitó' de costum en aquests casos, aquesta que es fa servir per dir que mai se sap. I que el risc zero no existeix, de manera que les autoritats han de romandre atentes. "Més aviat que tard, l'evolució del sistema financer en resposta a les forces econòmiques, la tecnologia i, sí, la regulació resultarà en els riscos tan familiars per a tots d'un excessiu optimisme, palanquejament i transformació de terminis mitjançant noves vies que requeriran respostes polítiques", avisa.
Com a prevenció, res com la memòria financera, aquesta que l'estudiós de les crisis, John Kenneth Galbraith, trobava tan "efímera". "Tornarem a aprendre aquesta lliçó mitjançant el dany infligit per la crisi. Mai no podem estar segurs que una nova crisi no passarà, però si recordem aquesta lliçó a les nostres memòries i actuem correctament, tenim motius per pensar que el sistema financer i economia experimentaran menys crisi i es recuperaran de qualsevol crisi futura més ràpidament", afirma Yellen.
SENSE PARAULES SOBRE ELS PROPERS PASSOS
Més enllà de les referències al sistema financer, Yellen no ha fet massa concessions. Tot just l'al·lusió al fet que s'ha produït "un substancial progrés cap a la consecució dels objectius econòmics de la Fed del màxim ocupació i l'estabilitat de preus".
L'absència d'esments que quan tornarà a pujar els tipus d'interès, situats a l’1-1,25% des del juny, està donant nous ànims a l'euro. La divisa europea, que esperava Yellen als 1,181 dòlars, accelera fins als 1,186 dòlars. Yellen tampoc ha donat pistes sobre quan i com començarà a reduir el balanç de la Fed, més voluminós que mai amb els seus 4,5 bilions de dòlars i l'aprimament, anunciat per la mateixa presidenta per a finals d'aquest any, es presenta com l'autèntica prova de foc per comprovar la sostenibilitat de la recuperació econòmica i financera.
La propera reunió de política monetària de la Fed tindrà lloc els dies 19 i 20 de setembre. El mercat només atorga un 1,5% de probabilitat que el banc central nord-americà elevi els tipus d'interès durant aquesta cita.