La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha tornat a demanar a republicans i demòcrates un acord per elevar el sostre del deute o en cas contrari el país incorrerà a l'impagament. De fet, ha dit que la situació serà tan difícil que caldrà triar quines factures queden sense pagar si no hi ha acord per a l'1 de juny, data en què Yellen estima que el país es quedarà sense diners. Tot i això, els experts de Goldman Sachs donen un període de gràcia als Estats Units, ja que opinen que el 'default' arribarà el 8 o 9 de juny.
En una entrevista a NBC News, Yellen ha insistit en la data límit que havia posat: l'1 de juny. Aquest dia, ha indicat, els EUA es quedaran sense diners i llavors "s'hauran de prendre decisions difícils sobre quines factures quedaran sense pagar" si el Congrés i la Casa Blanca no són capaços d'arribar a un acord per elevar el sostre del deute.
"Vaig indicar a la meva última carta al Congrés que esperem no poder pagar totes les nostres factures a principis de juny i possiblement tan aviat com l'1 de juny. I continuaré informant el Congrés, però per descomptat no he canviat la meva valoració", ha afirmart Yellen. "Així que crec que és un termini difícil", ha comentat. El temps corre en contra, i és que queden menys de dues setmanes perquè es produeixi la situació que vaticina la secretària del Tresor.
Yellen no creu que el termini es pugui estirar molt més enllà (alguns pagaments vencen el 15 de juny) abans que els EUA caiguin, irremeiablement, en l'impagament dels deutes. "La meva valoració és que les probabilitats d'arribar al 15 de juny, podent pagar totes les nostres factures, són força baixes".
No obstant, els experts de Goldman Sachs sí que donen als EUA un període de gràcia una mica més gran que el que ha posat sobre la taula la secretària del Tresor. Segons la seva opinió, és probable que el país no entri en 'default' fins a una setmana després del previst per Yellen. "La nostra suposició ara mateix és que la data límit real és probablement més aviat el 8 o 9 de juny, que és quan corren el risc més gran", va dir Alec Phillips, economista en cap de política al banc, en una entrevista a Bloomberg TV divendres.
Aquest analista creu que les negociacions es podrien demorar per això, tot i que considera que no seria l'adequat, ja que els càlculs sobre la data del 'default' no són exactes, i estan molt condicionats per la quantitat d'impostos i altres ingressos que recapta el govern nord-americà davant de quant gasta". "Esperar fins a l'últim minut no és necessàriament la decisió correcta, encara que pensem que potser podrien trigar una mica més", va apuntar Phillips.
Tot i que Yellen espera que es pugui arribar a un acord abans que comenci el mes de juny. "Ens prenem molt seriosament el sostre de deute com una limitació a la nostra capacitat de pagar les factures que van vencent", ha dit, i ha insistit que la seva hipòtesi és que "si no s'eleva el sostre del deute, caldrà prendre decisions difícils sobre quines factures quedaran sense pagar”.
Aquest dilluns el president dels EUA, Joe Biden, i el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, es reuneixen en persona a la Casa Blanca per reprendre les negociacions al voltant del sostre del deute, després que els republicans aturessin les converses a finals de la setmana passada. Aquest diumenge McCarthy ha dit que ha mantingut una trucada "productiva" amb Biden que ha fet que membres dels dos partits reprenguessin ahir mateix les negociacions i que ha propiciat la trobada que tindrà lloc avui.
Els Estats Units van assolir el límit legal de deute al gener i han recorregut a "mesures extraordinàries" per pagar les factures des d'aleshores, però Yellen ha avisat que ja no hi ha possibilitat de continuar-ho fent i que per això és important que s'arribi a un acord, encara que de moment la Casa Blanca i els republicans segueixen estancats després de setmanes de negociacions.