• El ministre de Finances nipó assegura que Japó ha d'evitar negociacions comercials amb EUA
donald trump festejo

El portaveu del Ministeri de Comerç de Xina Gao Feng ha asseverat aquest dijous que les mesures engegades pels Estats Units en matèria comercial són un "mal precedent" a nivell global i podrien provocar un efecte en dòmino. Mentrestant, Japó s'inclina per esquivar tota negociació amb EUA en aquesta matèria.

En aquest sentit, les autoritats xineses han instat a Washington a detenir el que han titllat d'accions errònies, així com a deixar de banda les seves decisions unilaterals, que constitueixen un reflex de l'actitud adoptada en el marc de la Guerra Freda.

Segons el Ministeri xinès, les mesures comercials dels Estats Units són típiques d'un fort proteccionisme. L'obertura d'una investigació contra la Xina per presumpta violació dels drets de propietat intel·lectual sota la secció 301 de la Llei de Comerç de 1974 suposa una violació de la normativa de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), tal com ha denunciat *Gao.

El portaveu ha manifestat que Pequín espera que l'Administració del president, Donald Trump, engegui les mesures necessàries per resoldre els conflictes existents mitjançant el diàleg perquè la relació bilateral entre tots dos països pugui tornar al seu llit natural.

Així mateix, el portaveu ministerial ha insistit que les autoritats xineses faran el possible per protegir els seus interessos a tot moment atès que confien en les seves possibilitats de contrarestar qualsevol comerç i inversió proteccionista.

D'altra banda, el Ministeri ha indicat en un comunicat que no vol que es produeixi una guerra comercial amb els Estats Units però que no acceptarà cap tipus de negociació si les propostes són unilaterals.

JAPÓ NO NEGOCIARÀ

El ministre de Finances del Japó, Taro Aso, ha assegurat aquest dijous que el país deu "definitivament evitar" iniciar negociacions comercials bilaterals amb els Estats Units. "Quan dos països negocien, el país més fort s'enforteix. Això és innecessari per al Japó, per la qual cosa hem estat dient contínuament que definitivament evitarem iniciar converses", ha asseverat Rosteixo davant el Parlament.

Aso es troba al capdavant de la delegació japonesa per al diàleg bilateral en matèria econòmica amb els Estats Units.

Els comentaris del ministre nipó s'han conegut després que els Estats Units i Corea del Sud arribessin a un acord per revisar el seu pacte comercial. Japó i els Estats Units, per la seva banda, continuen mantenint postures contràries respecte a una possible negociació.

Tòquio ha reiterat en diverses ocasions la necessitat de mantenir-se al marge d'un acord que pugui suposar l'obertura del mercat agrícola nipó, que compta amb una gran protecció. El temor a una guerra comercial a la regió ha augmentat en les últimes setmanes després que el president nord-americà, Donald *Trump, imposés aranzels a l'acer i alumini.

Japó ha sol·licitat una exempció d'aquests. "Tòquio només exporta productes especials d'acer que els Estats Units no pot produir", ha explicat Aso. "Si les empreses nord-americanes volen aquests productes, hauran de comprar-los al Japó i seran les companyies dels Estats Units les que sofreixin, ha afegit.

Noticias relacionadas

contador