Xi Jinping china

El president de la Xina, Xi Jinping, s'ha dirigit a la seva nació aquest dimarts a Pequín per commemorar el 40 aniversari de la "reforma i obertura" de la Xina. En plena treva de la guerra comercial que el país manté amb els EUA, el seu to ha estat relativament desafiant a les crides internacionals de canvis importants en l'economia del seu país.

Els seus comentaris han estat especialment observats per veure si la idea de progrés de Xi s'alinea amb les creixents demandes d'Occident a faltar control estatal. Això podria tenir conseqüències significatives sobre un possible acord comercial amb els EUA al final del seu alto el foc aranzelari de 90 dies.

"Ningú està en posició de dictar als xinesos què s’ha de o no s'ha de fer", ha declarat Xi en xinès mandarí durant el seu discurs, segons una traducció. Així mateix, ha demanat a la Xina que "mantingui el rumb" al seu actual camí de reforma.

"El que s'ha de reformar i com procedir amb la reforma han de ser coherents amb l'objectiu general de millorar i desenvolupar el sistema del socialisme amb característiques xineses i modernitzar el sistema i la capacitat de govern de la Xina", ha afegit el líder xinès. "Reformarem decididament el que ha de i pot ser reformat i no farem cap canvi on hauria i no pot haver-hi reforma".

La cerimònia a la qual ha assistit el president xinès del 18 de desembre commemora com l'exlíder xinès Deng Xiaoping va encapçalar la reestructuració de l'economia el 1978, aplanant el camí per a la propietat individual en moltes indústries i permetent l'accés d'empreses estrangeres. Molts reconeixen el canvi de la política que va ajudar a treure centenars de milions de persones de la pobresa i convertir la Xina en una potència econòmica que ara ocupa el segon lloc després dels Estats Units.

No obstant això, molts a Occident diuen que la Xina va aconseguir el seu èxit a força de robar la propietat intel·lectual i soscavar les forces del mercat global amb el suport de l'estat. Els crítics afegeixen que Pequín s'ha beneficiat d'unir-se a l'Organització Mundial de Comerç el 2001, però no ha complert amb els compromisos de reduir el control del govern.

Mentrestant, els EUA sota el mandat del president Donald Trump estan augmentant la pressió sobre la Xina amb aranzels en la major part de les exportacions del país al país nord-americà. Pequín va prendre represàlies i l'escalada de les tensions comercials entre les dues economies més grans del món ha afectat els mercats mundials. Trump i Xi van aconseguir un alto el foc temporal a principis d'aquest mes i van acordar no augmentar els impostos si els dos països poden arribar a alguna resolució sobre temes com la transferència de tecnologia dins dels 90 dies que s'han donat de termini.

Noticias relacionadas

contador