ep archivo   brexit 20230221180706
UL/PR NEWSWIRE - Archivo

Dia clau a Europa. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, es reuneixen a Londres per intentar acostar postures i tancar, d'una vegada, l'acord del Brexit. Sembla que els serrells sobre el protocol per a Irlanda del Nord podrien definir-se durant els propers dies.

Així ho explicava aquest cap de setmana el viceprimer ministre britànic, Dominic Raab, que va assegurar que l'acord amb la Unió Europea (UE) sobre Irlanda del Nord estava "a punt" de tancar-se i que seria "qüestió de dies, no de setmanes", que estigués damunt de la taula.

Fins aLondres ha viatjat Von der Leyen, acompanyada del president del Consell Europeu, Charles Michel, per mantenir reunions al més alt nivell i avançar en les negociacions amb el Regne Unit. L'objectiu de la trobada entre la Comissió Europea i el govern britànic és "continuar treballant en persona" per "aconseguir solucions compartides i pràctiques al ventall de complexos desafiaments relacionats amb el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord", han indicat des de Brussel·les.

Cal destacar que als últims dies els equips negociadors han aconseguit avenços importants i s'han disparat les especulacions sobre la imminència d'un acord, sobretot després que el 'número dos' de l'Executiu britànic avancés que la idea del gabinet del primer ministre era renunciar a impulsar la llei que permetria trencar parts del protocol sobre Irlanda del Nord de manera unilateral.

Aquest protocol, ideat per evitar una frontera física entre les dues Irlandes, manté Irlanda del Nord dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE es duen a terme als punts d'entrada nord-irlandesos.

Raab ha assenyalat que l'executiu britànic primer vol "assegurar-se que totes les peces són al seu lloc" i llimar les possibles dissensions dins del seu propi partit. I és que els euroescèptics intenten frenar el compromís avançat pel 'número dos'. "No hi ha acord fins que no s'hagi acordat tot, però hem fet grans progressos, sobretot a les àrees que afecten els negocis i empreses", va assenyalar el també ministre de Justícia.

Les declaracions del viceprimer ministre van arribar després que Sunak assegurés que el seu govern "està donant tot" per "acabar els assumptes pendents del Brexit". Caldrà esperar veure si finalment aquests esforços donen els seus fruits.

contador