La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advocat pel lideratge de la Unió Europea (UE) en intel·ligència artificial, i ha defensat la necessitat que aquesta nova tecnologia també funcioni "per als que no parlen anglès".
Així ho ha posat de manifest al Fòrum de Davos, on ha avançat que es proporcionarà “a les empreses emergents i a les pimes europees accés als nostres superordinadors de primer nivell, perquè puguin desenvolupar i entrenar grans models d'IA. Això és similar al que Microsoft està fent amb ChatGPT, executant-ho als seus propis superordinadors”.
Alhora, ha avançat que estaran al servei de les empreses "espais comuns de dades europees" i "enormes quantitats de dades en tots els idiomes de la UE, perquè la IA hauria de funcionar també per als que no parlen anglès".
En referència a això, Von der Leyen ha remarcat que aquesta “és la nova frontera de la competitivitat. I Europa està ben posicionada per convertir-se en líder de la IA industrial: l'ús de la IA per transformar infraestructures crítiques perquè siguin intel·ligents i sostenibles” .
La presidenta de la Comissió Europea ha posat en valor la llei d'Intel·ligència Artificial desenvolupada al Vell Continent, "la primera del seu tipus al món i un exemple de com les democràcies i les empreses poden ajudar a enfortir-se mútuament".
"La Llei d'IA genera confiança en analitzar casos d'alt risc, com ara la identificació biomètrica en temps real. I en generar aquesta confiança, permet a les empreses innovar en tots els altres camps per aprofitar al màxim aquesta tecnologia nova i revolucionària", ha subratllat.
Von der Leyen ha defensat l'ús "responsable" de la IA i que "Europa ha de millorar el seu joc i mostrar el camí cap a un ús responsable de la IA, que potencia les capacitats humanes, millora la productivitat i serveix la societat. Hauríem d'invertir en què tinguem un avantatge competitiu".
Durant el discurs també ha fet un repàs per les consenqüències econòmiques i energètiques que la invasió de Rússia a Ucraïna van provocar a Europa i ha ressaltat "la solidaritat europea" a l'hora d'oferir una resposta i els avenços que s'han aconseguit en la millora de la resiliència del sistema energètic.