- Tot i que el 45% dels ciutadans europeus que treballen al país planegen quedar-s’hi després de la sortida efectiva de la Unió Europea, un 35% s'està plantejant anar-se'n
- Les empreses seran les que exerceixin una funció "crucial" en aquest sentit
- Els treballadors de la UE més proclius a abandonar el Regne Unit són els denominats per l'estudi com 'Indey': independents, sol·licitats, formats i joves
Un milió de treballadors europeus, el 3,1% de la població activa del Regne Unit, podria abandonar el país després del Brexit, segons un estudi internacional encarregat per KPMG.
L'estudi, 'Efectes del Brexit sobre els ciutadans de la Unió Europea (UE)', revela que, tot i que el 45% dels ciutadans europeus que treballen al país planegen quedar-s-hi, un 35% s'està plantejant anar-se'n, i el 8% ja ha pres la decisió de fer-ho. Les empreses seran les que exerceixin una funció "crucial" en aquest sentit, ja que el 51% dels ciutadans europeus que treballen al Regne Unit s'espera que les seves companyies els demanin que s’hi quedin.
Els treballadors de la UE més proclius a abandonar el Regne Unit són els denominats per l'estudi com 'Indey', corresponents a les sigles en anglès de: independents, sol·licitats, formats i joves
Els treballadors de la UE més proclius a abandonar el Regne Unit són els denominats per l'estudi com 'Indey', corresponents a les sigles en anglès de: independents, sol·licitats, formats i joves. En aquesta descripció es troba el 50% dels enquestats amb doctorat i el 39% dels que posseeixen una titulació de postgrau, que afirmen que s'estan plantejant anar-se del Regne Unit. Igualment, el 52% dels que guanyen entre 50.000 i 100.000 lliures planeja anar-se'n o s'ho està plantejant.
El soci responsable de Brexit i internacionalització de KPMG a Espanya, Antonio Hernández, afirma que l'estudi "subratlla la importància" que tindrà l'"actuació de les empreses" perquè el Regne Unit eviti una "fugida de talent" derivada del Brexit, ja que més de la meitat dels ciutadans europeus que treballen al Regne Unit no ha pres una decisió al respecte.
En aquest context, d'acord amb les previsions de KPMG, s'espera un "augment de la competència pel talent" entre les empreses durant els propers anys, i un gran nombre d'elles buscaran "complementar" les seves plantilles mitjançant intel·ligència artificial, robòtica i automatització.
EL REGNE UNIT PERD ATRACTIU PER AL 51% DELS EUROPEUS
D’aquest estudi, en el qual s'ha entrevistat 2.000 ciutadans europeus que treballen al Regne Unit, així com 1.000 procedents dels deu països que més freqüentment subministren treballadors, se’n van extreure també altres conclusions destacables.
El 39% dels ciutadans de la UE que treballen al Regne Unit desitja que les seves empreses declarin públicament la importància d'aquest conjunt de treballadors. El 50% dels enquestats al Regne Unit manifesten que se senten menys acollits i valorats des del referèndum sobre el Brexit. El 53% dels enquestats al Regne Unit declaren que l'oferta "àmplia i generosa" expressada pel país respecte als drets dels ciutadans no ha influït en el seu criteri. I finalment, segons el 49% dels ciutadans europeus no residents al Regne Unit, el país ha perdut atractiu com a lloc on viure i treballar.
Pel que fa als 'Indey', Antonio Hernández apunta que l'estudi posa en manifest una situació que podria ser "delicada" per a les empreses que recorren a professionals de la UE i, en particular, les que contracten aquest tipus de perfil. Atenent a les xifres, el nombre d'empreses que estan desenvolupant actuacions per donar suport als seus empleats de la UE és "encara escàs", de manera que es pot "inferir" que el Regne Unit "està exposat" a perdre part dels seus professionals de TI, creatius, enginyers i especialistes en finances, entre d'altres.
El nombre de sol·licituds de matriculació de ciutadans de la UE a les universitats britàniques està disminuint i, segons Hernández, "podria provocar" un problema al planter d'especialistes d'"alt nivell", així com una manca de químics, lingüistes i altres professionals. A l'estrat superior de la pedrera de graduats, aquells més sol·licitats i que, per tant, percebrien un major salari, constituirien el "problema més gran" per a les empreses.