• Erdogan va demanar a la gent que sortís al carrer per aturar el cop d'Estat, que finalment va fracassar
  • Més de 60.000 persones han estat detingudes durant el primer mes des de l'aixecament
  • La lira s'ha recuperat del desplom inicial i perd un 1,8% des del 14 de juliol
  • El principal índex de la Borsa d'Istanbul cau gairebé un 5% en un mes
turquia_bandera

La nit del 15 al 16 de juliol ha quedat marcada a l'imaginari col·lectiu de Turquia. L'exèrcit va intentar prendre les institucions per enderrocar el Govern de Recep Tayyip Erdogan, però va fracassar en el seu intent. Un mes després de l'aixecament militar, ja són gairebé 80.000 les persones detingudes o acomiadades de la feina, mentre que al mercat la lira i la Borsa d'Istanbul cotitzen amb importants reculades des d'enmig de la incertesa.

A última hora del 15 de juliol van començar a arribar les primeres informacions sobre un intent de cop d'Estat a Turquia, que el mateix Govern va confirmar després d'uns inesperats moviments de tropes a Ankara i el pas rasant d'avions de l'Exèrcit per la capital. Els militars van arribar a controlar diverses institucions així com l'aeroport internacional d'Atatürk a Istanbul, van tancar els dos ponts sobre el Bòsfor, i van assegurar haver pres el control del país “per garantir la democràcia”.

Erdogan, que els últims anys ha pres mesures contra la llibertat d'ús de les xarxes socials, va acudir a aquestes per demanar al poble turc impedir el triomf del cop militar. I així va ser. Milers de persones es van tirar al carrer per detenir l'avenç i les operacions dels militars. Avançada la matinada, l'aixecament havia fracassat, deixant darrere seu, 240 morts.

Enmig de la incertesa que copeja el pais otomà, la Borsa d'Istanbul es desploma en un mes un 5%

Des de l'endemà van començar els moviments de l'Executiu turc contra els suposats organitzadors, participants o instigadors del cop. Els detinguts es compten ja per desenes de milers. En concret, prop de 18.000 persones van ser detingudes els primers dies, i més de 60.000 soldats, policies, jutges, professors i altres funcionaris han perdut el seu lloc de treball, segons informacions de Reuters.

CAIGUDES EN RESPOSTA A LA INCERTESA

En un any que estava sent complicat per a les borses amb la por a la frenada del creixement global o el Brexit, la Borsa d'Istanbul es movia amb guanys en l'acumulat de l'any. Fins al tancament del divendres 15 de juliol, abans de conèixer-se l'intent colpista, l'índex XU 100, principal selectiu del parquet turc, s'anotava al voltant d'un 10% en l'acumulat de 2016. No obstant això, enmig de la incertesa que copeja al país otomà, es desploma en un mes un 5%, esborrant així la meitat dels guanys que havia recollit en una mica més de la primera meitat de l'any.

El moviment inicial va ser encara més brusc amb la divisa. La lira turca va arribar a perdre un 7% davant el dòlar en les primeres hores. L'onada de vendes es va estendre durant la nit de l'intent de cop d'Estat i durant la següent sessió. No obstant això, des de llavors ha recuperat part d'aquestes pèrdues i es corregeix ja 'només' un 1,8% des de l'aixecament militar, i es deixa un 0,4% el 2016

contador