cbdraghi5 short

L'euro ha topat de cara contra la cautela i moderació amb què el Banc Central Europeu (BCE) s'enfronta al final de la seva política expansiva. La reunió de juny va deixar una sola bona notícia per a la moneda única: les compres de bons acabaran el desembre d'aquest any. La resta del missatge del supervisor monetari va suposar un cop per als optimistes i l'euro ràpidament va drenar tots els guanys de les últimes setmanes. Després d'haver tocat un mínim de dues setmanes aquest divendres, als 1,1550 dòlars, va en camí de rubricar la seva pitjor setmana des de finals de 2016.

La divisa comunitària segueix molt deprimida al voltant dels 1,1560 dòlars i el seu aspecte tècnic de curt termini no pot ser més negatiu, per la qual cosa té les portes obertes de bat a bat a majors pèrdues després d'haver-se deixat poc més d'un 2,5% en menys de 24 hores. "Convé recordar que l'euro/dòlar es troba en fase de rebot (o fase de reacció) després d'un fort tram baixista que el va portar en poc més d'un mes des dels 1,24 fins als 1,15 gairebé sense descans", explica Jose María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

El QE morirà a l'últim mes de l'any, de manera que s'estendrà tres mesos la seva durada. El regulador destinarà 30.000 milions d'euros mensuals al seu programa de compra d'actius fins al setembre i 15.000 milions d'euros mensuals durant l'últim trimestre de 2018.

'BUFETADA' DE REALITAT

Els 'coloms' del banc central es van imposar precisament en aquest punt, en el de la pujada de tipus. El primer increment del preu del diner no arribarà fins després de finals de l'estiu de 2019, és a dir, fins d'aquí a més d'un any. A més, el president del BCE, Mario Draghi, va posar especial èmfasi durant la seva roda de premsa sobre deixar clar que aquest moviment està subjecte a múltiples condicions.

Moderació absoluta la del banquer central també per reduir les compres d'actius, que va de la mà de la perspectiva econòmica. De fet, el missatge de Draghi va ser molt clar: hi haurà més compres d'actius i es mantindrà la flexibilització si la situació es deteriora, però no s'incrementarà el ritme de la normalització si el panorama millora.

I tanta cautela va ferir els alcistes de l'euro de mort. Cal recordar que les compres de la moneda única s'havien vist esperonades durant l'última quinzena per les perspectives d'una acceleració en l'enduriment de la política monetària del banc central. "Si bé, es va posar data de defunció al QE, es va fer evident que el BCE no li trepitjarà els talons a la Reserva Federal (Fed) a l'hora de pujar els tipus, de manera que la notícia es va prendre com una extensió inesperada de l'acomodació monetària", explica Ken Odeluga, analista de City Index.

EL DÒLAR MARCA EL COMPÀS

Però no tot es basa en la debilitat de l'euro. Un cop enrere la cita amb el BCE, el dòlar ha pogut reprendre el seu ral·li inspirat per l'anunci de la Fed que hi haurà quatre increments de taxes el 2018. Amb el diferencial entre els bons dels EUA i els europeus ampliant-se, l'índex del dòlar està en el màxims de l'any, als 95,00 punts, un nivell que, en trencar-se, "indicarà clarament que els alcistes del dòlar han pres el control", indica Neil Wilson analista de Markets.com.

"Cada vegada sembla més que la Fed, igual que la Casa Blanca, està en desacord amb Europa, el Regne Unit i Japó. Els EUA va pel seu compte en el camí de l'ajust monetari i això podria generar elevades dosis de dolor en el futur".

L'auge del dòlar està fent patir les divises emergents, que tornen a deixar-se portar per les vendes aquest divendres. El peso mexicà s'ha desplomat fins al seu pitjor canvi des de gener de 2017 i apunta al canvi de 21 pesos per dòlar. El peso argentí, per la seva banda, ha tornat a desplomar-se fins a un nou mínim històric als 27,70 pesos contra el dòlar.

Noticias relacionadas

contador