El dòlar ha reprès les seves caigudes aquest divendres contra pràcticament tots els seus rivals, a l'espera del debut del president de la Reserva Federal dels EUA, Jerome Powell, en el simposi anual de banquers centrals de Jackson Hole (Wyoming). La moneda es manté sota pressió també per l'últim escàndol polític del president nord-americà, Donald Trump.
Són Trump i Powell, els que estan en la ment dels inversors aquest divendres, que tracten de superar la seva decepció després que les converses dutes a terme entre la Xina i els EUA sobre la seva guerra comercial (les primeres des del juny) hagin acabat sense un acord. Les negociacions han estat franques i constructives sobre assumptes comercials, segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Comerç xinès. Ara, les dues parts es mantindran informades sobre els propers passos, però el desenllaç "envia un missatge als inversors que aquest conflicte no té traces de resoldre aviat", assenyala David Madden, analista de CMC Markets.
L'advertència del president nord-americà que un hipotètic 'impeachment' col·lapsaria els mercats, en canvi, domina el bitllet verd, que només ha aconseguit una victòria enfront del ien. La moneda nipona s'ha desplomat contra el dòlar fins a les 111,50 unitats, tot i que l'IPC del país del sol naixent ha escalat un 0,8% el juliol.
L'euro es manté estable als 1,1570/50 dòlars, després del màxim de dues setmanes de dimecres, per sobre dels 1,1620 dòlars, però puja un 0,25%, gairebé el mateix que la lliura, que es recupera després d'haver-se desplomat dijous quan la primera ministra britànica, Theresa May, va reconèixer que un Brexit sense acord farà malbé les empreses del país.
El dòlar australià també acapara protagonisme, amb una pujada del 0,5%, després de les notícies que el Partit Liberal australià hagi triat aquest divendres el fins ara ministre del Tresor, Scott Morrison, com el seu nou líder, per la qual cosa es convertirà en el nou primer ministre del país, després de derrotar els seus altres dos rivals, entre els quals no es trobava l'ara exlíder de la formació, Malcolm Turnbull. L’aussie aconsegueix remuntar dos dies de declivi.
POWELL I JACKSON HOLE
Però el gran moment del dia no arriba fins a les 16:00 hores, quan Powell oferirà el discurs inaugural de dos dies de conferències a Jackson Hole. El morbo entre els operadors és absolut ja que serà la primera compareixença del banquer central després que aquest dimarts el president nord-americà carregués contra la seva gestió al capdavant de la Fed.
En línies generals, ningú espera una rèplica del banquer central a les crítiques de Trump. "Se cenyirà al que ja va dir durant la seva compareixença al Congrés dels EUA el juliol i insistirà que el supervisor monetari està compromès amb una gradual pujada de tipus d'interès mentre prossegueixi la recuperació econòmica", indiquen experts de Danske Bank.
"Serà interessant conèixer la seva opinió sobre els últims acotaments que han posat a la defensiva els mercats, com ara la crisi turca, la caiguda de les divises emergents i la guerra aranzelària", manifesten els analistes de Link Securities. Però, especialment, "caldrà estar atents al que hagi de dir Powell sobre l'impacte de la política monetària nord-americana als països en desenvolupament, molts de les quals presenten un voluminós volum de deute en dòlars", afegeixen aquests experts.
En canvi, Kevin Logan, economista en cap d’HSBC, creu que el president de la Fed traurà a la llum "la imparcialitat mostrada durant els seus últims discurso i deixarà els temes més controvertits a altres ponents".